Belarus mengatakan ia telah menghalang serangan drone Lithuania yang cuba dilancarkan ke ibu negara dan kawasan sekitarnya; Vilnius menafikan dakwaan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai keselamatan tinggi mendakwa pada Khamis bahawa negara itu telah menghalang serangan drone yang cuba dilancarkan dari Lithuania ke ibu negara Belarus dan kawasan sekitarnya. Lithuania menafikan dakwaan tersebut.

Ivan Tertel, ketua Jawatankuasa Negeri Belarus untuk Keselamatan Negara (KGB). memberitahu sesi Perhimpunan Rakyat Seluruh Belarus bahawa agensi beliau dan agensi lain baru-baru ini telah menjalankan operasi keselamatan “yang memungkinkan serangan oleh drone tempur dari wilayah Lithuania ke objek di Minsk dan pinggir bandarnya untuk dicegah.”

Beliau tidak menyediakan bukti untuk dakwaan itu atau memberikan butiran. Beliau juga berkata bahawa “radikal” di Lithuania dan Poland sedang menghasilkan drone untuk menyerang Belarus.

Perhimpunan Rakyat Seluruh Belarus merangkumi pegawai, ahli majlis tempatan, kesatuan dan aktivis pro-kerajaan dan beroperasi seiring dengan .

Jurucakap tentera Lithuania Gintautas Ciunis memberitahu wartawan lebih awal pada Khamis bahawa dakwaan Tertel tidak benar. “Ini adalah omong kosong; Saya tidak dapat menemui perkataan lain,” kata Ciunis.

Pusat pengurusan krisis Lithuania menyatakan dalam kenyataan bahawa komen itu bertujuan untuk audiens domestik di Belarus. Ia juga menyatakan bahawa ia mungkin “dianggap sebagai provokasi bermusuhan berterusan dan serangan maklumat terhadap Lithuania, yang tidak mempunyai kaitan dengan realiti.”

Belarus adalah sekutu rapat Rusia, yang telah mengerahkan senjata nuklear taktikal, peluru berpandu dan tentera di negara itu. Presiden otokratik Alexander Lukashenko berulang kali berbangga bahawa Belarus akan menghalau sebarang usaha oleh Ukraine atau negara NATO untuk menyerangnya.

Walaupun pasukan Belarus tidak terlibat dalam perang Rusia-Ukraine, negara itu telah menjadi pangkalan untuk pasukan Rusia yang memasuki .

Pemimpin pembangkang Belarus yang berpangkalan di Lithuania, Sviatlana Tsikhanouskaya, berkata pada Khamis tiada orang selain pihak kepimpinan Belarus pernah mendengar tentang serangan drone ke Minsk. “Mungkin Lukashenko mula mempercayai propaganda dan dismakinatnya sendiri,” tambah Tsikhanouskaya.

Perhimpunan pada Khamis sebulat suara meluluskan rangka kerja keselamatan negara baharu dan doktrin tentera yang dikemukakan oleh Lukashenko untuk mengatur penggunaan senjata nuklear Rusia. Mengikut Lukashenko kepada para delegasi, ini akan membolehkan Belarus “untuk melawan sebarang penyerang dan menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki ke atas mereka.”

Pakar analisis politik menyatakan ini hanyalah retorik, dan tidak menunjukkan rancangan oleh pemimpin Belarus untuk terlibat dalam konflik tentera.

“Lukashenko meningkatkan tahap retorik berbentuk permusuhan untuk memuaskan Kremlin dan menerima dana tambahan untuk melawan ‘ancaman Barat bersama’,” menurut pakar bebas Belarus Valery Karbalevich kepada AP.

“Belarus telah menjadi tuan rumah senjata nuklear Rusia, mengubah doktrin tentera dan kini mengharapkan bayaran dari Kremlin untuk ini, dan pernyataan keras Lukashenko seharusnya berfungsi sebagai peringatan tentang ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.