Medigene AG melaporkan Keputusan Kewangan dan Kemas Kini Perniagaan untuk Q1 2024

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, April 26, 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform imunoonkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan rawatan sel T untuk tumor pepejal, hari ini melaporkan prestasi kewangan bagi suku pertama 2024. Penyata Kewangan Suku Tahunan Q1 2024 boleh dimuat turun di sini: .

“Semasa suku pertama 2024, fokus kami kekal untuk melaksanakan pelan strategik kami dan menggerakkan pembangunan rawatan TCR-T unik kami untuk tumor pepejal, seperti program teras kami MDG1015,” kata Selwyn Ho, CEO di Medigene. “Walaupun kepakaran teras kami terletak dalam menjana TCR optimum, kami juga mengkaji cara untuk memperluaskan aplikasinya di luar rawatan sel TCR-T.”

“Peningkatan modal yang baru-baru ini diumumkan akan menguatkan kedudukan kewangan kami,” Selwyn Ho meneruskan. “Ini akan membolehkan kami untuk terus maju dengan rawatan TCR-T kami serta mengejar perkongsian baru dan meluaskan Platform End-to-End kami ke rawatan berdasarkan TCR seperti pengikat sel T (TCE) dan rawatan sel NK berdasarkan TCR (TCR-NK). Dengan meluaskan platform kami, kami bertujuan untuk mencipta nilai tambah bagi kedua-dua pesakit dengan tumor pepejal dan pemegang saham kami.”

Prestasi kewangan dan pembangunan korporat

Prestasi kewangan dalam Suku 1 2024 selari dengan jangkaan Lembaga Pengurusan Eksekutif. Hasil berjumlah EUR 3.0 juta semasa suku pertama 2024, diperolehi daripada perkongsian. Perbelanjaan P&P bagi suku itu berjumlah EUR 3.2 juta, menunjukkan komitmen Syarikat untuk terus maju dengan portfolio produknya. Pada 31 Mac 2024, Syarikat memegang wang tunai dan setara wang tunai berjumlah EUR 4.4 juta dan deposit masa berjumlah EUR 8.0 juta.

Oleh itu, Lembaga Pengurusan mengekalkan panduan untuk tahun kewangan 2024 yang diterbitkan dalam laporan tahunan 2023 pada 28 Mac 2024, sepenuhnya, dan mengesahkan jangka hayat tunai sehingga April 2025.

Dari segi perkongsian, kolaborasi strategik global berterusan Syarikat dengan BioNTech terus membuat kemajuan yang baik dan Medigene bekerja untuk beberapa sasaran yang tidak didedahkan. Pada Januari 2024, Regeneron Pharmaceuticals Inc. (Regeneron; sebelumnya: 2seventy bio, Inc.) memulakan pendaftaran pesakit dalam ujian yang dijalankan oleh penyelidik (IIT) di China Raya untuk program menggunakan TCR Medigene menyasarkan MAGE-A4. Apabila mencapai batu loncatan perjanjian untuk IIT, Medigene menjangka menerima bayaran loncatan tambahan. Seperti yang diumumkan sebelumnya, Medigene dan Hongsheng Sciences telah bersetuju untuk menamatkan perjanjian rangka kerja yang tinggal bagi perkongsian itu. Aset yang sebelumnya di bawah perjanjian ini telah dikembalikan kepada Medigene untuk potensi pengembangan portfolio.

Berikutan suku itu, pada 23 April 2024, Syarikat mengumumkan pelancaran peningkatan modal dengan hak-hak langganan sebagai sebahagian daripada strategi pembiayaan jangka pendek dan sederhana Syarikat. Medigene bercadang untuk menggunakan hasil kasar sebanyak kira-kira EUR 5.9 juta untuk membiayai aktiviti operasi dan untuk memajukan kerja bagi pembangunan klinikal program terasnya, MDG1015.

Ahli-ahli pengurusan dan Lembaga Penyelia Medigene AG akan berlanggan untuk saham baru sebagai sebahagian daripada tawaran hak dan penempatan persendirian. Di bawah perjanjian sokongan, seorang pelabur telah menyatakan komitmennya kepada Medigene untuk memperoleh saham baru yang tidak dilanggan sehingga EUR 3 juta.

Parameter peningkatan modal adalah seperti berikut: Syarikat merancang untuk meningkatkan modal sahamnya daripada EUR 24,562,658.00 sehingga sebanyak EUR 4,912,531.00 kepada sehingga EUR 29,475,189.00 dengan menerbitkan sehingga 4,912,531 saham baru bernilai nominal yang didaftarkan dengan jumlah berkadaran modal saham sebanyak EUR 1.00 dan dengan hak dividen penuh daripada 1 Januari 2023.

Saham-saham baru akan ditawarkan untuk dilanggan kepada semua pemegang saham. Pelangganan lebihan dibenarkan. Mana-mana saham baru yang tidak dilanggan akan ditawarkan untuk dibeli dalam penempatan persendirian kepada pelabur baru dalam Kesatuan Eropah. Nisbah langganan ditetapkan pada 5: 1, iaitu lima (5) saham lama memberi hak untuk melanggan satu (1) saham baru. Perdagangan teratur hak langganan diatur. Harga langganan bagi kedua-dua pelaksanaan hak langganan dan penempatan persendirian ialah EUR 1.20. Tempoh langganan untuk saham baru bermula pada 24 April 2024 dan berakhir pada 7 Mei 2024 pada 24:00 jam (CEST). Saham-saham baru akan diterima untuk perdagangan di Bursa Saham Frankfurt (Standard Utama) selepas dikeluarkan. Peningkatan modal tidak memerlukan prospektus. Butir-butir tawaran hak langganan diterbitkan dalam Warta Kerajaan juga tersedia di laman web Syarikat

Pembangunan saintifik dan klinikal

Pada Februari 2024, Medigene mengumumkan indikasi klinikal pertama untuk ujian Fasa 1 klinikal terasnya MDG1015, memilih kanser perut, kanser ovari, liposarkoma myxoid/sel bulat dan sarkoma sinovial sebagai kanser-kanser sasaran yang akan dirawat. Berikutan interaksi peraturan awal EU dan AS yang positif baru-baru ini, program ini kekal mengikut jadual untuk kelulusan IND/CTA pada separuh kedua 2024. Terdapat kebolehan pembiayaan, Syarikat menjangka untuk memulakan ujian Fasa 1 untuk MDG1015 menjelang akhir 2024.

Pada April 2024, Syarikat menyajikan data untuk MDG1015 di Persidangan Tahunan Persatuan Kanser Amerika (AACR), yang menunjukkan fungsi sel T dan pembunuhan sel tumor yang lebih unggul serta profil keselamatan yang menggalakkan bagi sel TCR-T berperisai dan dipertingkatkan dengan switch protein kostimulatori PD1-41BB Medigene. Data poster itu selanjutnya menggambarkan bahawa isyarat kostimulatori ini yang diperantarai oleh switch protein kostimulatori hanya berlaku apabila TCR mengikat kepada antigen tumor yang hadir pada sel tumor. Oleh itu, sel-sel sihat yang tidak mengekspresikan antigen tumor (NY-ESO-1) tidak disasarkan, tanpa mengira ekspresi PD-L1 mereka dan tiada tanda ketoksikan dilihat dalam pelbagai jaringan sihat secara in vitro.

— akhir rilis akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imuno-onkologi yang ditujukan untuk membangunkan rawatan sel T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform End-to-Endnya dibina berdasarkan beberapa teknologi eksklusif dan eksklusif yang membolehkannya menjana TCR optimal terhadap kedua-dua antigen kanser testis dan neoantigen, memperisai dan memperkuat sel TCR yang diubah suai (TCR) -sel T ini untuk mencipta rawatan TCR-T yang unggul dan berbeza, dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan kebolehdurian. Platform End-to-End menyediakan calon produk untuk portfolio terapeutiknya sendiri dan perkongsian. Program TCR-T teras Medigene, MDG1015, dijangka menerima kelulusan IND/CTA pada separuh kedua 2024. Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan pandangan ke hadapan yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh pelepasan ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan pandangan ke hadapan yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan pandangan ke hadapan ini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat mengenai Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (). Kami akan memadam alamat anda daripada senarai pengedaran kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.