Turki melakukan serangan udara baru di utara Iraq, membunuh 16 militan Kurdi

(SeaPRwire) –   melakukan satu siri serangan udara baru menyerang militan Kurdi di negara jiran Iraq, kementerian pertahanan Turki berkata Isnin.

Pesawat pejuang menyerang kedudukan yang disyaki milik Parti Pekerja Kurdistan, atau PKK, di kawasan Hakurk, Metina dan Gara di rantau Kurdistan separa autonomi Iraq, menurut kenyataan itu.

Serangan udara itu dilaporkan membunuh 16 militan, termasuk beberapa komander, kata kementerian itu. Tiada ulasan segera dari PKK, kumpulan pemisah haram yang telah melancarkan pemberontakan terhadap Turki sejak 1980-an.

Kementerian itu berkata ia berazam untuk “menyelamatkan Turki daripada masalah ini.”

Serangan udara terbaru itu berlaku beberapa minggu selepas Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan membuat lawatan pertamanya ke Iraq dalam tempoh 12 tahun, mencari kerjasama lebih daripada Baghdad dalam melawan militan. Erdogan sebelum ini mengumumkan operasi besar-besaran terhadap PKK musim panas ini dengan matlamat untuk “selamanya” memusnahkan ancaman yang dibawa oleh kumpulan itu.

PKK, yang dikenali sebagai organisasi pengganas oleh Turki dan sekutu Baratnya, berjuang untuk autonomi Kurdi di tenggara Turki. telah mendakwa puluhan ribu nyawa sejak bermula pada 1984.

Baghdad lama menuduh tindakan Turki terhadap PKK melanggar kedaulatannya, tetapi kelihatan mengalah kepada Ankara bagi operasi terbaru.

Pada Mac, selepas perjumpaan antara menteri luar Iraq dan Turki, Baghdad mengumumkan bahawa Majlis Keselamatan Negara Iraq telah mengeluarkan larangan terhadap PKK, walaupun tidak menganggapnya sebagai organisasi pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.