Penangkapan wartawan Nigeria mencetuskan kecaman terhadap pembatasan kebebasan pers

(SeaPRwire) –   Penangkapan seorang wartawan Nigeria minggu lalu telah memicu kritikan terhadap penyekatan kebebasan pers di negara itu.

Daniel Ojukwu dari Yayasan untuk Jurnalisme Investigatif hilang pada Rabu minggu lalu di pusat ekonomi Lagos. Keluarganya dan majikannya mengetahui pada Jumaat bahawa dia ditahan dan ditahan di sebuah balai polis atas tuduhan melanggar Akta Siber Nigeria, yang sering dikritik sebagai alat untuk penapisan.

Penangkapan Ojukwu, yang kemudian dipindahkan ke ibu negara Nigeria Abuja, mengikuti laporannya tentang dakwaan pengurusan kewangan yang tidak wajar melibatkan seorang pegawai kerajaan kanan, menurut majikannya, yayasan itu.

Nigeria menduduki tangga 112 daripada 180 negara dalam Indeks Kebebasan Akhbar terkini oleh Reporters Without Borders. Ia dikenali untuk alam sekitar Nigeria yang sukar bagi wartawan yang kerap diculik, ditangkap dan didakwa, biasanya selepas melaporkan rasuah kronik dan pentadbiran yang buruk yang menghantui negara kaya minyak itu.

Sekurang-kurangnya 25 wartawan telah didakwa di bawah Akta Siber Nigeria sejak diperkenalkan pada tahun 2015, menurut Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan. Mereka termasuk lapan ditahan di bawah Presiden Bola Tinubu yang kerajaan, berkuasa sejak Mei tahun lalu, mengaku dirinya menggalakkan kebebasan akhbar – dakwaan yang diulang semula minggu lalu semasa acara Hari Kebebasan Akhbar Sedunia.

Akta Siber telah dipinda tahun ini untuk mengeluarkan beberapa peruntukan keras tetapi polis masih menggunakannya untuk “menyekat wartawan dan kritik,” kata pejabat Nigeria Amnesty International.

memerlukan seorang suspek untuk didakwa atau dibebaskan dalam tempoh 48 jam berikutan penangkapan. Ojukwu bagaimanapun tidak dibenarkan apa-apa cara berkomunikasi atau akses kepada peguam sehingga hari ketiganya di bawah tahanan, kata Oke Ridwan, peguam hak asasi manusia yang bertemu dengan wartawan itu di balai polis di mana dia ditahan.

Menteri Maklumat Nigeria Mohammed Idris Malagi memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa beliau sedang berusaha untuk menyelesaikan kes itu dan “berada di atas isu” itu. Kumpulan masyarakat madani tempatan dan antarabangsa telah mengutuk penahanan itu.

Ia adalah “gejala masalah lebih besar dalam agensi Nigeria dan hubungan mereka dengan individu yang terdedah secara politik menggugat prinsip demokratik,” kata sekutu sekurang-kurangnya 30 kumpulan masyarakat madani dikenali sebagai Kumpulan Tindakan untuk Perlindungan Pelakon Awam dalam kenyataan pada Isnin.

“Pasukan Polis Nigeria telah melencong dari tugasnya untuk mengekalkan undang-undang dan ketertiban untuk menjadi alat penindasan dalam menyekat bantahan dan jurnalisme bebas,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.