Penyiasatan Poland redahkan penemuan tulang belulang di ibu pejabat tentera Hitler semasa Perang Dunia Kedua

(SeaPRwire) –   Jaksa Poland telah menghentikan siasatan ke atas rangka manusia yang ditemui di tapak di mana pemimpin Nazi Jerman Adolf Hitler dan pemimpin Nazi lain menghabiskan masa semasa Perang Dunia Kedua kerana keadaan rangka yang sudah terlalu tua menyebabkan mustahil untuk menentukan punca kematian, kata jurucakapnya Isnin.

Rangka tersebut ditemui pada 24 Februari di Wolf’s Lair, yang berfungsi sebagai ibu pejabat utama Hitler dari 1941-44 apabila kawasan itu merupakan sebahagian . Kompleks kira-kira 200 buah bunker dan barak tentera Nazi yang tersembunyi dalam hutan tebal itu merupakan tapak rancangan pembunuhan Hitler yang gagal oleh Kol. Claus Stauffenberg pada 20 Julai 1944. Tapak itu kini menjadi tarikan pelancong.

Jurucakap pejabat jaksa berhampiran bandar Ketrzyn, Daniel Brodowski, berkata pegawai polis mengambil alih rangka selepas ia ditemui oleh kumpulan tempatan, Latebra, yang mencari objek sejarah.

Pakar perubatan forensik memeriksanya di bawah penyeliaan pejabat jaksa, yang cuba menentukan sama ada pembunuhan telah berlaku. Ia menghentikan siasatan pada akhir Mac kerana kekurangan bukti bahawa jenayah telah dilakukan, kata Brodowski kepada Agensi Berita Associated Press dalam kenyataan email.

“Pakar itu menyatakan bahawa rangka tulang manusia yang terpelihara itu berasal dari sekurang-kurangnya empat orang, tiga daripadanya kemungkinan besar lelaki pertengahan umur, dan yang keempat ialah kanak-kanak beberapa tahun umurnya jantina tidak dapat ditentukan,” tulis Brodowski.

Namun kerana keadaan rangka yang sudah terlalu tua, tidak lagi mungkin untuk menentukan punca kematian, katanya sambil menegaskan bahawa setidak-tidaknya berpuluh tahun telah berlalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.