Venezuela menutup kedutaannya di Ecuador

(SeaPRwire) –   memerintahkan penutupan kedutaan besar dan konsulat negaranya di Ecuador pada Selasa sebagai tanda solidaritas dengan Mexico dalam protesnya terhadap serbuan oleh pihak berkuasa Ecuador di kedutaan Mexico di Quito.

Venezuela juga “sepenuhnya menyokong” permintaan Mexico untuk menggantung Ecuador sementara daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sehingga meminta maaf dan mengakui bahawa ia melanggar kedaulatan Mexico di kedutaan.

Presiden Ecuador Daniel Noboa memerintah pihak berkuasa untuk menyerbu kedutaan diplomatik Mexico pada 5 April untuk menangkap bekas Naib Presiden negara itu Jorge Glas, seorang pesalah jenayah yang dihukum dan pelarian yang bersembunyi di kedutaan itu sejak Disember. Mexico memberinya perlindungan beberapa jam sebelum serbuan itu.

Penggunaan kuasa luar biasa ini mendapat kecaman serta merta daripada kerajaan di seluruh dunia, kerana premis diplomatik dianggap sebagai tanah asing dan “tidak boleh dilanggar” di bawah perjanjian Vienna.

Noboa berkata beliau memberi kuasa serbuan itu “untuk melindungi keselamatan negara.” Beliau mendakwa Glas dikehendaki kerana kesalahan jenayahnya yang terbukti atas rasuah dan bukan sebab-sebab politik, dan menuduh Mexico melanggar perjanjian Vienna dengan memberi perlindungan kepada seseorang yang dihukum atas “jenayah sangat serius.”

Mexico segera menyatakan kemarahannya terhadap serbuan itu, memutuskan hubungan diplomatik dengan Ecuador dan menarik balik misi diplomatiknya.

Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador berkata pada Selasa sebelum mesyuarat badan serantau itu mahu Ecuador digantung sementara daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sehingga meminta maaf dan mengakui bahawa ia melanggar kedaulatan Mexico di kedutaan.

“Ia adalah satu perkara yang sangat serius,” kata López Obrador.

Mexico berharap dapat menggunakan mesyuarat CELAC untuk menyatukan barisan hadapan bagi menggerakkan kesnya di PBB dan juga di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Maduro berkata beliau telah memerintahkan semua kakitangan diplomatik kembali ke Venezuela “sehingga undang-undang antarabangsa secara terang-terangan dipulihkan di Ecuador.”

“Venezuela sepenuhnya menyokong cadangan Mexico untuk menggantung Ecuador daripada pertubuhan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sehingga meminta maaf kepada masyarakat antarabangsa dan memulihkan keadaan kepada status undang-undang asalnya,” kata Maduro.

Maduro berkata Glas, yang kini ditahan di penjara maksimum keselamatan di bandar pelabuhan Guayaquil, “perlu dikembalikan ke kedutaan Mexico dan perlindungan politiknya diiktiraf.”

Noboa mendapat kritikan tambahan pada Selasa kerana tidak hadir dalam perjumpaan serantau pemimpin itu secara maya. Beliau memuat naik video Instagram mempromosikan peningkatan infrastruktur penguatkuasaan undang-undang dan satu lagi mengumumkan pengisytiharan kecemasan yang meliputi sektor elektrik negara itu ketika berlakunya gangguan bekalan elektrik berjam-jam di Quito.

“Beliau sepatutnya hadir dan menanggung tanggungjawabnya sendiri di hadapan Ecuador, di hadapan Amerika Latin, di hadapan , di hadapan dunia dan beliau tidak menunjukkan wajahnya,” kata Maduro. “Saya boleh katakan dari Venezuela bahawa beliau telah bersembunyi dan rakyat Ecuador harus mengetahuinya.”

Kedutaan besar Mexico di Quito kelihatan sudah ditutup pada petang Selasa. Kementerian Hal Ehwal Luar Mexico tidak segera menjawab permintaan ulasan mengenai pengumuman Venezuela.

Di bawah kepimpinan Maduro selama 11 tahun, lebih 7.7 juta rakyat Venezuela telah meninggalkan negara asal mereka, dan kebanyakan mereka menetap di Amerika Latin dan Caribbean. Ecuador mempunyai kepekatan keenam terbesar pendatang Venezuela.

Pegawai Ecuador dan pertubuhan bukan kerajaan yang membantu pendatang menganggarkan bahawa 475,000 rakyat Venezuela tinggal di Ecuador. Daripada jumlah itu lebih 231,000 tinggal secara kekal dan sah di sana, mengikut banci 2023 Ecuador.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.