Bangunlah, kecantikan yang tidur. Hampir masa Met Gala

(SeaPRwire) –   Ciuman cinta sejati atau jemputan ke Met Gala? Mereka yang berada dalam golongan terpilih masyarakat antarabangsa — dan berada dalam kesukaan Anna Wintour — tidak perlu memilih.

Bintang filem, fesyen, muzik, sukan, politik dan media sosial akan menaiki tangga pada hari Isnin pertama bulan Mei — iaitu 6 Mei — untuk minum koktail, makan malam dan menyaksikan pameran baharu, “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”. Apabila malam fesyen terbesar menghampiri, tiba masanya bagi Associated Press untuk mengeluarkan versi 2024 panduan tahunan kami.

APAKAH TUJUAN MET GALA?

Ia bermula pada 1948 sebagai jamuan tengah malam masyarakat, dan bukan di Met. Maju 70 tahun lebih, ia kini salah satu acara paling difoto di dunia, terkenal dengan karpet merahnya yang menakjubkan — walaupun karpet itu tidak selalu berwarna merah.

Pesta ini mempunyai tujuan, mengumpul dana untuk — hampir $22 juta tahun lalu, rekod untuk jabatan berdikari sendiri — dan melancarkan pameran musim baharu setiap tahun yang menarik beratus ribu pengunjung ke muzium.

Tetapi karpetnya yang menarik perhatian mata dunia, dengan senarai tetamu 400 orang menjadi subjek spekulasi liar sehingga saat-saat akhir — koleksi kemuliaan yang boleh dikatakan menghasilkan watt per meter persegi tertinggi di mana-mana pesta di dunia.

SIAPA YANG MENJADI TETAMU TAHUN INI?

“Anna Wintour Me Preguntó,” Jennifer Lopez boleh menyanyi. Multi-bakat Jennifer Lopez menambah lagi peranan sibuknya tahun ini. Kemudian ada dua bintang Marvel yang telah menghabiskan banyak masa di padang pasir baru-baru ini: Zendaya, yang terus menakjubkan di karpet merah dengan kostum “Dune” dan “Challengers”-nya, dan Chris Hemsworth, yang menukar Mjolnir untuk filem “Furiosa” akan datang. (Hemsworth sebenarnya adalah tetamu gala pertama.)

Dan tentu saja, Wintour sendiri.

APAKAH MAKSUD TEMA MET GALA?

Tema sebenarnya tidak banyak berkaitan dengan dongeng. “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion,” tajuk pameran tambahan, merujuk kepada pakaian dari koleksi Institut Kostum yang telah “tertidur” dan kini akan dipamerkan, beberapa terlalu rapuh untuk digantung tegak agar tidak hancur.

Tema itu disertai dengan pakaian — tahun ini, ia adalah “Taman Masa”. Tema dan pakaian sering ditafsirkan… longgar. Jadi ada peluang anda mungkin melihat Aurora di karpet, juga.

BERAPA YANG SAYA PERLU BAYAR UNTUK TIKET?

Soalan salah. Anda tidak boleh membeli tiket begitu sahaja. Soalan betul ialah: Sekiranya saya terkenal atau berkuasa dan dijemput, berapa kosnya?

OK, SEKIRANYA SAYA TERKENAL ATAU BERKUASA DAN DIJEMPUT, BERAPA YANG AKAN KOST?

Mungkin anda tidak perlu membayarnya sendiri. Biasanya syarikat membeli meja. Label fesyen, contohnya, akan menjadi tuan rumah kepada bintang yang diingini. Meja 10 orang bermula pada $350,000 tahun ini.

BAGAIMANA SAYA BOLEH MENONTON?

Anda boleh menonton karpet sepenuhnya melalui siaran langsung Vogue. Jika anda berada di New York, anda juga boleh menyertai peminat di seberang jalan, di belakang pagar di Fifth Avenue atau lebih jauh ke timur di Madison. (Datang awal jika anda mahu tempat.) Dan AP akan menyiarkan langsung kedatangan dari Hotel Mark, di mana banyak tetamu gala bersiap.

APA YANG BERLAKU DI DALAM?

Memasuki muzium, tetamu berjalan melalui susunan bunga yang biasanya amat besar di lobi, mungkin dengan orkestra bermain di dekatnya, dan ke arah koktail. Atau, mereka pergi melihat pameran. Koktail bermula setengah jam lebih awal tahun ini, jadi mereka bermula pada 5.30 petang, dan berlangsung selama kira-kira dua jam, diikuti makan malam. Yang paling terkenal — atau mereka yang merancang kemasukan terbesar — kadang-kadang datang (berfesyen) lewat.

JADI SIAPA YANG AKAN DATANG?

Rihanna adalah ratu kemasukan dramatik DAN kedatangan lewat (bukankah mereka selalu bersama?) dan beliau mengatakan akan menghadiri, menggambarkan pakaiannya sebagai “tenang” dan “mudah” (kita lihat tentang itu). Jika tradisi dipertahankan, makan malam sudah berlangsung (mungkin bahkan selesai) dan ia masih berharga menunggu. Kebarangkalian besar bintang dan mogul itu akan sekali lagi membawa rakan A$AP Rocky. Pasangan terkenal yang mungkin akan hadir, kerana pasangan mereka menjadi tuan rumah: Ben Affleck dan Tom Holland.

Baru sahaja dari Anugerah Akademi, calon Lily Gladstone telah mengatakan akan menghadiri dan telah menggoda kolaborasi fesyen menakjubkan melibatkan pereka ternama dan artis Pribumi “tak terbayang”. Bintang lagi fesyen jalan anugerah sirkuit setiap orang mahu dan mengharapkan melihat di tangga Met: Ayo Edebiri.

TENIS, SIAPA?

Apa yang Wintour cintai, mungkin bahkan lebih daripada fesyen? Mungkin bahkan lebih daripada Broadway? Mengapa, tenis. Tambah pada itu filem baharu Zendaya bertemakan tenis, “Challengers”, dan hanya boleh membayangkan akan ada bintang tenis — mungkin mantan tuan rumah terkenal seperti Serena Williams dan Roger Federer. (Mungkin sukar secara logistik untuk pemain semasa, mengambil kira musim tanah liat sedang berlangsung di Eropah.) Tetapi hey, Met Gala suka atlet berfesyen. Caitlin Clark, anda mendengar?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.