Togo mengambil tindakan keras terhadap media dan pembangkang menjelang pilihan raya parlimen: laporan

(SeaPRwire) –   telah menindas media dan mencegah rakyat awam berkumpul untuk protes secara aman, menurut laporan Amnesty International yang diterbitkan Rabu, sebelum pilihan raya parlimen yang dijadualkan akan berlangsung pada akhir bulan ini.

mengatakan dalam laporan tahunannya mengenai hak asasi manusia di seluruh dunia bahawa dua akhbar di Togo terpaksa ditutup selama beberapa bulan tahun lalu, sementara beberapa wartawan ditangkap atau dikenakan denda berat selepas melaporkan kes rasuah.

Dua wartawan di Togo dijatuhi hukuman penjara tiga tahun selepas melaporkan mengenai keterlibatan seorang menteri dalam kes rasuah, tetapi kedua-duanya melarikan diri dari negara itu untuk mengelak daripada ditahan. Pertubuhan hak asasi manusia itu menyatakan telah merakamkan kes-kes di mana tahanan di penjara disiksa atau diperlakukan dengan buruk.

Laporan itu datang pada masa ketegangan meningkat di Togo, sebuah negara kira-kira 8 juta orang yang diperintah oleh keluarga yang sama selama hampir 60 tahun. Pilihan raya parlimen telah ditangguhkan sehingga 29 April, dan kerajaan telah menangkap tokoh pembangkang dan menindas usaha untuk menganjurkan protes menjelang undian.

Isu utama ialah perlembagaan baru yang dicadangkan yang akan membatalkan pilihan raya presiden secara kekal, memberi kuasa kepada parlimen untuk memilih presiden sebaliknya. Ia sedang menunggu pengesahan oleh . Pembangkang dan rohaniwan mengatakan undang-undang itu adalah usaha oleh Gnassingbe untuk memanjangkan pemerintahannya selepas mandatnya tamat pada 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.