Bunga, lilin, keheningan sebagai Serbia menandakan ulang tahun pertama penembakan massal di sebuah sekolah di Belgrade

(SeaPRwire) –   Ratusan orang meletakkan bunga dan menyalakan lilin pada Jumaat untuk memperingati mangsa tembakan sekolah pertama Serbia setahun lalu yang mengorbankan sembilan kanak-kanak dan seorang pengawal sekolah mati dan enam orang cedera.

Antrian sunyi dan muram terbentuk pada hari hujan di luar di pusat Belgrade di mana seorang budak lelaki berusia 13 tahun didakwa membuka tembakan ke atas rakan sekolahnya dengan senjata bapanya setahun lalu.

Tembakan itu mengejutkan Serbia. tidak asing dengan jenayah keganasan, tetapi tembakan beramai-ramai jarang berlaku, dan tiada yang pernah berlaku di sekolah sebelum ini.

Hanya sehari selepas itu, rampasan tembakan di luar ibu negara sekali lagi mengejutkan negara ini. Seorang lelaki berusia 20 tahun didakwa membunuh sembilan dan mencederakan 12 orang lagi, kebanyakannya orang muda.

Majlis peringatan rasmi bermula pada pukul 8:41 pagi, masa tembakan di sekolah setahun lalu. Stesen televisyen Serbia menggantung siarannya, memaparkan teks “Kami ingat” pada skrin hitam.

Acara seharian berhampiran sekolah itu juga termasuk pemasangan seni, perbincangan panel dan filem pendek tentang mangsa. Jalan di mana sekolah itu terletak ditutup untuk lalu lintas.

Acara itu bertajuk “Kesedaran”, satu panggilan untuk introspeksi di sebuah negara yang masih belum berdamai dengan peranan mereka dalam beberapa peperangan pada tahun 1990-an dan budaya keganasan yang berterusan sejak itu.

Ninela Radicevic, ibu seorang mangsa, memberitahu Agensi Berita Associated Press sebelum ulang tahun bahawa masyarakat dan kerajaan telah “tergesa-gesa untuk melupakan” tragedi itu. Radicevic, yang kehilangan anak perempuannya Ana Bozovic berusia 11 tahun dalam tembakan itu, berkata dia berharap Serbia dapat mencegah jenayah mengerikan seperti itu daripada berlaku sekali lagi.

“Kami telah melepasi banyak peluang untuk bertindak lebih baik… (tetapi) saya fikir ia tidak pernah terlambat untuk berhenti… dan cuba jangan membuat kesilapan yang sama pada masa hadapan,” kata profesor psikologi Aleksandar Baucal, yang merupakan sebahagian daripada pasukan di sebalik peringatan itu.

Ibu bapa kanak-kanak yang terbunuh telah berjuang untuk menutup sekolah itu dan mengubahnya menjadi pusat peringatan. Mereka telah menganjurkan protes, acara ingatan dan memberi keterangan mengenai penderitaan mereka untuk mempromosikan kesedaran di kalangan orang ramai.

Kerajaan populis Serbia melancarkan selepas tembakan itu, mengumpulkan lebih kurang 80,000 senjata dan peluru. Pasukan sokongan yang disokong negara menawarkan kaunseling dan pegawai polis ditempatkan di luar sekolah untuk keselamatan.

Presiden Serbia Aleksandar Vucic berkata di Instagram selepas membayar penghormatan pada Jumaat bahawa “tragedi yang tidak dapat difikirkan telah meninggalkan parut kekal pada jiwa seluruh bangsa kita.”

Suspek dalam kedua-dua tembakan itu ditangkap. Suspek tembakan sekolah didakwa bapa ibunya mengajar anak mereka yang belum dewasa untuk menembak dan tidak menyimpan senjata di rumah keluarga. Perbicaraan itu masih berterusan. Budak lelaki itu telah ditempatkan di institusi sejak serangan itu.

Perbicaraan suspek lain dan bapanya dijadualkan bermula akhir bulan ini di bandar Smederevo pusat.

Kekagetan dan kemarahan kerana tembakan itu memicu bulan-bulan protes jalanan yang menuntut peletakan jawatan pegawai kanan dan larangan media yang menyemburkan ucapan kebencian dan ketidaktoleranan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.