Kementerian Keadilan Amerika Syarikat memberi amaran bahawa ia merancang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Iowa kerana undang-undang imigresen negeri baharu

(SeaPRwire) –   Kementerian Keadilan Amerika Syarikat telah memberitahu pegawai-pegawai tertinggi Iowa bahawa ia merancang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap negeri itu atas undang-undang baru yang menjadikan ia sebagai kesalahan jenayah bagi seseorang untuk berada di Iowa jika mereka sebelum ini ditolak masuk ke AS.

Statut itu campur tangan dengan kuasa kerajaan persekutuan untuk menguatkuasakan undang-undang imigresen, menurut DOJ, yang sudah mengambil tindakan undang-undang terhadap Texas untuk menghalang langkah serupa.

DOJ memberitahu Gabenor Iowa Kim Reynolds dan Peguam Negara Negeri Brenna Bird bahawa ia bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang kecuali negeri itu bersetuju sebelum 7 Mei untuk tidak menguatkuasakan undang-undang itu, mengikut surat yang dihantar Khamis dan dilaporkan terlebih dahulu oleh Des Moines Register.

Bird menunjukkan Jumaat bahawa negeri itu tidak mungkin bersetuju dengan syarat persekutuan.

“Iowa tidak akan mundur dan berdiri sebagai keselamatan negeri kami tergantung,” katanya dalam kenyataan.

Undang-undang Texas yang serupa kini ditangguhkan kerana cabaran Mahkamah Kementerian Keadilan. Pakar undang-undang dan sesetengah pegawai penguatkuasa undang-undang telah mengatakan undang-undang Iowa menimbulkan persoalan yang sama dibangkitkan dalam kes Texas kerana menguatkuasakan undang-undang imigresen secara sejarah jatuh di bawah pihak berkuasa persekutuan.

Undang-undang Iowa melanggar Perlembagaan AS kerana ia “secara kesannya mencipta skim imigresen berasingan di peringkat negeri,” kata Kementerian Keadilan dalam suratnya.

Undang-undang, yang akan berkuatkuasa pada 1 Julai, membolehkan pertuduhan dikenakan terhadap orang yang mempunyai perintah pengusiran yang belum selesai atau sebelum ini telah dibuang atau ditolak masuk ke AS. Sekali dalam tahanan, para migrant boleh bersetuju dengan perintah hakim untuk meninggalkan AS atau didakwa.

Undang-undang itu meningkatkan kebimbangan di , membawa kepada protes di Des Moines dan bandar-bandar lain Rabu lalu.

Ahli-ahli politik Republikan di seluruh negara menuduh gagal melaksanakan tugasnya untuk menguatkuasakan undang-undang imigresen persekutuan.

“Satu-satunya sebab kita perlu meluluskan undang-undang ini adalah kerana Pentadbiran Biden enggan menguatkuasakan undang-undang yang sudah wujud,” kata Reynolds dalam kenyataan Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.