Macedonia Utara akan mengadakan pusingan kedua pilihan raya presiden dengan calon kanan tengah di depan

(SeaPRwire) –   akan menuju pusingan kedua pilihan raya presiden selepas tiada calon yang mendapat undi cukup untuk memenangi secara terus dalam undian pusingan pertama Rabu lalu yang diadakan ketika negara itu cuba memasuki Kesatuan Eropah.

Pusingan kedua undian pada 8 Mei akan bertepatan dengan pilihan raya parlimen. Keputusan hampir lengkap daripada undian Rabu menunjukkan perubahan kuat memihak kepada calon disokong oleh koalisi pembangkang utama pusat kanan, VMRO-DPMNE.

Dengan kira-kira 92% undian dikira, Gordana Siljanovska Davkova jauh di hadapan dengan sedikit di bawah 40%. , yang cuba mendapat penggal kedua lima tahun dengan sokongan daripada sosial demokrat yang memerintah negara, adalah tempat kedua dengan hampir 20%, mengikut Suruhanjaya Pilihan Raya Negara.

Pendarovski diikuti oleh calon bersekutu kerajaan daripada minoriti etnik Albania, Menteri Luar Negeri Bujar Osmani, dengan 13.6%. Keluaran undi adalah 49.75%.

Untuk memenangi secara terus, seorang calon perlu mendapat sokongan daripada lebih daripada 50% pengundi berdaftar. Jadi Siljanovska Davkova dan Pendarovski akan bertemu dalam pusingan kedua pilihan raya presiden.

Harapan tinggi di bahawa presiden akan menyelia kemasukan EU yang lama dinantikan.

Negara kecil Balkan ini telah mengelilingi kesatuan 27 negara sejak hampir dua dekad dengan sedikit untuk menunjukkan usahanya.

Membentangkan puluhan penyokong VMRO-DPMNE yang meraikan di luar ibu pejabat parti di pusat Skopje lewat Rabu, Siljanovska Davkova tegas tentang kredibiliti pro-EU beliau.

“Ini adalah permulaan era baru, ini mesti menjadi laluan baru, saya harus memanggilnya laluan Eropah,” katanya. “Biarkan kita membuktikan bahawa kita sentiasa (berada) di Eropah.”

Pendarovski menyatakan kekecewaan dengan keputusan itu. Tetapi beliau berkata beliau berharap untuk mengubah nasib dalam pusingan kedua, termasuk dengan sokongan minoriti etnik Albania negara yang mewakili kira-kira suku daripada penduduk.

Tujuh calon bertanding untuk jawatan yang secara umumnya seremonial, dengan tempoh kempen pendek memberi tumpuan kepada kemasukan EU, kedaulatan undang-undang, memerangi rasuah dan mengurangkan kemiskinan.

Pengerusi suruhanjaya pilihan raya Aleksandar Dashtevski berkata sebelum ini Rabu bahawa undian sedang berjalan dengan lancar, dengan hanya masalah teknikal kecil dengan peranti biometrik di beberapa pusat pengundian yang cepat diselesaikan.

Siljanovska Davkova, 70 tahun, dan Pendarovski, 61 tahun, bersetuju bahawa negara mereka tercinta di EU. Tetapi mereka berbeza pendapat bagaimana untuk menangani desakan jiran Bulgaria supaya Skopje memasukkan dalam perlembagaannya pengakuan minoriti etnik Bulgaria. Bulgaria telah berkata ia akan menghalang usaha keanggotaan Blok Macedonia Utara jika tidak.

Macedonia Utara telah menjadi calon untuk menyertai EU sejak 2005, tetapi perbincangan keanggotaan hanya bermula pada 2022 dan proses dijangka mengambil tahunan.

Pengundi Stavre Temelkovski berkata beliau mempunyai harapan tinggi bahawa Macedonia Utara akan menjadi anggota penuh EU dalam masa terdekat.

“Saya mengharapkan gerakan awam untuk memenangi, supaya kami menjadi sebahagian daripada semua sistem pro-Barat, dan memulakan proses penyembuhan bagi sebuah negara yang telah menunggu hampir tiga dekad,” katanya. “Banyak generasi letih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.