Somalia menahan unit tentera elit yang dilatih AS atas tuduhan mencuri bekalan

(SeaPRwire) –   Kerajaan Somalia mengatakan ia telah menangguhkan dan menahan beberapa anggota unit komando elit yang dilatih Amerika Syarikat atas tuduhan mencuri perbekalan yang disumbangkan oleh , dengan menambah bahawa ia akan mengambil alih tanggungjawab untuk membekalkan pasukan tersebut.

Unit Danab telah menjadi tonggak utama usaha yang disokong Amerika Syarikat untuk memerangi kumpulan militan al-Qaeda yang berafiliasi dengan al Shabaab. Amerika Syarikat bersetuju pada bulan Februari untuk mengeluarkan lebih daripada $100 juta untuk membina sehingga lima pangkalan tentera untuk Danab.

Kementerian pertahanan Somalia menyatakan dalam kenyataan pada malam Khamis bahawa ia telah memaklumkan rakan-rakan antarabangsa mengenai pencurian itu dan akan berkongsi hasil siasatan mereka.

Seorang pegawai Amerika Syarikat berkata dalam kenyataan kepada Reuters mengambil serius semua tuduhan rasuah.

“Kami menantikan untuk berhubung dengan Danab untuk mencipta langkah-langkah keselamatan dan pertanggungjawaban yang diperlukan untuk mencegah insiden masa depan yang boleh mempengaruhi bantuan masa depan,” kata pegawai itu, tanpa secara langsung menangani sama ada sebarang sokongan Amerika Syarikat sudah ditangguhkan.

Amerika Syarikat bersetuju pada tahun 2017 untuk membantu latih dan peralatkan pasukan Danab sebanyak 3,000 orang untuk bertindak sebagai pasukan tindak balas pantas terhadap al Shabaab. Kumpulan itu telah melancarkan pemberontakan terhadap kerajaan pusat sejak tahun 2006.

Danab telah sangat terlibat dalam operasi oleh tentera Somalia dan militia puak sekutu sejak 2022 yang pada mulanya berjaya merebut sebahagian wilayah dari kawalan al Shabaab di Somalia tengah.

Walau bagaimanapun, kempen itu telah kehilangan momentum, dengan pasukan bersekutu kerajaan mengalami kesukaran memegang kawasan luar bandar dan al Shabaab terus menganjurkan serangan berskala besar, termasuk di ibu negara Mogadishu.

Amerika Syarikat menangguhkan sebahagian bantuan pertahanan kepada Somalia pada tahun 2017 selepas tentera tidak dapat menangani makanan dan bahan api.

Amerika Syarikat juga menjalankan serangan drone kerap yang menyasarkan militan al Shabaab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.