Sistem kesihatan Haiti terhimpit ke tahap runtuh akibat keganasan kumpulan geng yang berleluasa

(SeaPRwire) –   Pada suatu pagi di sebuah hospital di tengah-tengah kawasan keganasan kumpulan, seorang wanita mula mengalami kejang-kejang sebelum tubuhnya menjadi lemas apabila seorang doktor dan dua orang jururawat bergegas untuk menyelamatkannya.

Mereka meletakkan elektrod di dada dan menghidupkan mesin oksigen sambil memantau skrin komputer yang menunjukkan tahap oksigen yang sangat rendah iaitu 84%.

Tiada seorang pun yang tahu apa yang salah dengan dia.

Lebih membimbangkan lagi, hospital Doctors Without Borders di kawasan perumahan Cite Soleil yang sesak kekurangan ubat-ubatan penting untuk merawat kejang-kejang.

“Ubat yang benar-benar diperlukannya, kami hanya mempunyai sedikit,” kata Dr. Rachel Lavigne, seorang doktor dengan kumpulan bantuan perubatan.

Ia merupakan pemandangan yang kerap berulang setiap hari di hospital dan klinik di seluruh Port-au-Prince, di mana peralatan dan ubat-ubatan menyelamatkan nyawa semakin berkurangan atau tiada sama sekali kerana kumpulan keganasan semakin menguatkan cengkaman mereka di ibu negara dan wilayah lain. Mereka telah menghalang jalan raya, memaksa penutupan lapangan terbang antarabangsa utama pada awal Mac dan melemahkan operasi di pelabuhan laut terbesar negara, di mana kontena penuh bekalan masih terkandas.

“Semuanya sedang runtuh,” kata Lavigne.

telah lama rapuh, tetapi kini hampir musnah sepenuhnya selepas kumpulan keganasan melancarkan serangan berkoordinasi pada 29 Februari, menyerang infrastruktur kritikal di ibu negara dan wilayah lain.

Kekerasan itu telah memaksa beberapa institusi perubatan dan pusat dialisis untuk ditutup, termasuk hospital awam terbesar Haiti. Terletak di pusat bandar Port-au-Prince, Hospital Universiti Negeri Haiti sepatutnya dibuka semula pada 1 April selepas ditutup apabila serangan bermula, tetapi kumpulan keganasan telah menyusup masuk ke sana.

Salah satu institusi yang masih beroperasi ialah Hospital Keamanan Universiti, terletak di selatan lapangan terbang yang ditutup. Dari 29 Februari hingga 15 April, hospital itu merawat kira-kira 200 pesakit dengan luka tembakan, dan katilnya masih penuh.

“Kami memerlukan bahan api secara mendesak kerana kami beroperasi menggunakan penjana. Jika tidak, kami berisiko menutup pintu,” kata pengarah hospital Dr. Paul Junior Fontilus dalam kenyataan.

Lebih daripada 2,500 orang terbunuh atau cedera di seluruh Haiti dari Januari hingga Mac, peningkatan lebih 50% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, menurut laporan PBB baru-baru ini.

Walaupun hospital masih terbuka, kadang kala tiada staf perubatan sama sekali kerana keganasan kumpulan meletus setiap hari di Port-au-Prince, memaksa doktor dan jururawat untuk tinggal di rumah atau berpatah balik jika mereka bertembung jalan raya yang ditutup oleh lelaki bersenjata berat.

Kekacauan yang semakin menular ini telah meninggalkan bilangan pesakit dengan kanser, AIDS dan penyakit serius lain tanpa rawatan, dengan kumpulan keganasan juga merampas dan membakar farmasi di kawasan bandaraya.

Doctors Without Borders sendiri telah kehabisan banyak ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat kencing manis dan tekanan darah tinggi, dan inhaler asma yang membantu mencegah serangan maut tidak dapat dijumpai di ibu negara, kata Lavigne.

Di hospital Doctors Without Borders, staf perubatan baru-baru ini cuba menyelamatkan seorang budak lelaki dengan serangan asma yang teruk dengan memberinya oksigen, katanya. Itu tidak berfungsi, dan jua ubat jenis lain. Akhirnya, mereka terpaksa menyuntikkan adrenalin, yang digunakan dalam kecemasan untuk merawat kejut anafilaktik.

“Kami mengimprovisasi dan kami berusaha sebaik mungkin untuk orang di sini,” kata Lavigne.

Kesihatan orang semakin merosot kerana ubat-ubatan harian yang diperlukan untuk keadaan kronik mereka tidak tersedia, amaran penyelaras projek Doctors Without Borders Jacob Burns.

“Ia menjadi akut dan kemudian mereka kehabisan pilihan,” katanya. “Untuk beberapa orang, pilihan sekarang sangat terhad.”

Walaupun keperluan rawatan perubatan mendesak, hospital Doctors Without Borders di Cite Soleil terpaksa mengurangkan bilangan pesakit luar yang dirawat setiap hari daripada 150 kepada 50, kata Burns, walaupun semua kecemasan diberi perhatian.

Ratusan orang beratur di luar hospital setiap hari dan berisiko ditembak oleh ahli kumpulan keganasan yang menguasai kawasan itu ketika menunggu rawatan perubatan.

Semua orang dibenarkan memasuki kawasan hospital, tetapi staf perubatan menetapkan penapisan untuk menentukan 50 orang yang akan dilihat. Mereka dengan keperluan kurang genting diminta untuk kembali pada hari lain, kata Burns.

Pada pagi Jumaat, Jean Marc Baptiste berusia 51 tahun memasuki bilik kecemasan dengan pembalut darah di tangan kanannya. Dia berkata polis dalam kenderaan berperisai menembaknya pada hari sebelumnya ketika mengumpul kayu untuk dijual sebagai bahan api di kawasan dibawah kawalan kumpulan keganasan.

Sebaik sahaja memasuki, jururawat menanggalkan pembalut itu untuk mendedahkan luka menganga di ibu jarinya sambil dia menjerit kesakitan. Lavigne memberitahunya perlu pakar bedah plastik, yang tidak ada di hospital itu, dan memerintahkan sinar-X untuk memastikan tiada patah tulang.

Purata, hospital Cite Soleil ini melihat tiga orang cedera oleh peluru setiap hari, tetapi kadang-kadang sehingga 14 kini, kata staf.

Baru-baru ini, lima orang cedera oleh peluru tiba selepas menghabiskan malam sepanjang dalam bas awam yang tidak dapat bergerak kerana tembakan berat, kata Burns.

“Cite Soleil lama pusat keganasan,” katanya. “Dan kini keganasan begitu meluas sehingga menjadi masalah untuk semua orang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.