Polis Belgium tutup persidangan sayap kanan ekstrem ketika ia berhimpun menjelang pilihan raya Jun Eropah

(SeaPRwire) –   BRUSSELS (AP) – Polis menutup perhimpunan politikus dan penyokong sayap kanan jauh pada Selasa, dengan mengutarakan kebimbangan tentang ketenteraman awam, sementara peserta menentang sekatan terhadap kebebasan bersuara dan berjanji untuk mencari lokasi lain untuk Hari 2.

Konferensi Kebangsaan Konservatif tahunan, diadakan tahun ini di Brussels, datang menjelang pilihan raya Eropah pada Jun 6-9. Ketika kempen untuk acara Jun itu memanas, parti-parti arus perdana takut pemilih yang kecewa mungkin akan berpaling kepada orang-orang di NatCon 2024.

“Ini yang kita hadapi. Kita berhadapan dengan bentuk baru ideologi jahat,” kata Nigel Farage, orang yang dikreditkan dengan mengeluarkan Britain dari EU, kepada perhimpunan beberapa ratus ahli politik dan pemikir kanan nasionalis dan Kristian fundamentalis yang kuat.

Sentimen anti-pendatang menjadi ciri beberapa ucapan. Sesetengah menyasarkan apa yang mereka lihat sebagai kebodohan dasar iklim, “sosialisme narkotik” atau “indoktrinasi terjaga,” sering dengan tentangan tajam terhadap organisasi multinasional seperti EU.

Menghentam perjanjian blok itu, dan janji dalam permulaan teks penubuhan EU untuk “Kesatuan yang semakin rapat” di kalangan 27 negara ahli, ahli undang-undang Poland Ryszard Legutko berkata semuanya membuat “biarawan zaman pertengahan kelihatan hampir seperti anarkis intelektual.”

Kajian menunjukkan bahawa parti politik arus perdana masih berkemungkinan besar untuk mengekalkan kuasa selepas pilihan raya Jun, tetapi mungkin dengan majoriti yang berkurangan.

Polis Belgium dengan senyap menutup konferensi itu dengan melarang peserta memasuki semula lokasi jika mereka berani untuk meninggalkannya. Sekitar dua belas orang pegawai menghalang pintu masuk utama. Ini adalah lokasi ketiga untuk perhimpunan itu selepas pemilik dua lokasi lain mengelak apabila penunjuk perasa anti-fasisis berjanji untuk mengganggu prosiding.

NatCon tahun ini, dianjurkan oleh pemikir kanan Amerika Syarikat Yayasan Edmund Burke, diadakan di bawah lencana “Konservatisme Kebangsaan, Mengekalkan Negara-Bangsa di Eropah.”

Tokoh sayap kanan Perancis Eric Zemmour dijadualkan untuk mengkritik peraturan baru EU tentang pendatang dan permohonan suaka tetapi ditolak oleh polis. Suella Braverman, yang berkhidmat sebagai Menteri Dalam Negeri UK hanya lebih dari sebulan pada 2022 sebelum dipecat, mengutuk selama 27 minit terhadap Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.

Ahli politik dan bekas pemimpin dari Sepanyol, Poland dan Belanda juga tersenarai dalam agenda. Viktor Orban dijadual berucap pada hari Rabu.

“Saya rasa mereka tidak dapat menanggung kebebasan bersuara lagi,” posting Orban di platform media sosial X. “Kali terakhir mereka mahu menyekat saya dengan polis adalah ketika Komunis menghantar mereka kepada saya pada ’88. Kami tidak menyerah ketika itu dan kami tidak akan menyerah kali ini juga!”

Penceramah menyeru idea-idea besar tokoh-tokoh seperti Pope, Homer, Dostoyevsky, Leo Strauss, Tocqueville dan Gramsci. Bahasa Inggeris adalah bahasa biasa, diselit dengan Latin klasik. Demokrasi liberal moden dibandingkan dengan bentuk “autoritarianisme Marxisme baru.”

Kebanyakannya walaupun, mereka yang boleh berucap sebelum perhimpunan itu ditutup untuk hari itu memfokuskan kepada “musuh” mereka di kalangan parti politik arus perdana.

“Kita perlu tahu musuh kita dalam kepanikan dan mereka menunjukkannya setiap hari,” kata ahli undang-undang EU Hermann Tertsch, dari parti sayap kanan Sepanyol Vox. “Musuh tahu masa mereka berakhir.”

Sementara polis Brussels memberi amaran bahawa masa perhimpunan itu terhad juga, Pengerusi Yayasan Edmund Burke Yoram Hazony menjemput peserta untuk kekal selama mereka berani.

“Demokrasi baru bekerja dengan cara misterius. Matlamat anda sebagai seseorang dalam demokrasi baru adalah untuk mencegah orang lain bercakap,” kata Hazony.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.