Perdana Menteri Australia membantu pekerja Perancis yang campur tangan semasa serangan tikaman di pusat membeli-belah untuk memperbaharui visa beliau

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Australia menyatakan seorang pekerja pembinaan Perancis yang menghadapi seorang lelaki yang membunuh lima orang di sebuah pusat membeli-belah di Sydney adalah selamat untuk tinggal di negara ini selama yang dia mahu.

Damien Guerot telah digelar “Bollard Man” di media sosial kerana rakaman kamera keselamatan menunjukkan dia berdiri di atas tangga berjalan mengancam Joel Cauchi dengan tiang plastik ketika dia menghampiri. Cauchi melarikan diri ke bawah tangga berjalan dan orang di tingkat Guerot telah diselamatkan.

Visa kerja sementara Guerot di Australia akan tamat pada Julai sehingga Perdana Menteri campur tangan.

“Saya katakan ini kepada Damien Guerot, yang sedang menangani permohonan visa beliau, bahawa anda selamat di sini, anda dibenarkan untuk tinggal selama yang anda mahu,” kata Perdana Menteri kepada wartawan Selasa.

“Ini adalah seseorang yang kami akan mengalu-alukan menjadi warganegara Australia, walaupun itu tentu akan menjadi kerugian bagi Perancis,” tambah Albanese.

Peguam Guerot Belinda Robinson memberitahu SBS News bahawa kerajaan telah memberi jaminan pada Selasa malam bahawa beliau akan diberi visa penduduk tetap Australia.

Guerot adalah antara beberapa orang yang dipuji kerana campur tangan dalam serangan itu. Pegawai-pegawai menyatakan jumlah korban mungkin jauh lebih tinggi. Polis menyatakan ; lima orang terbunuh dalam serangan itu.

Cauchi juga mencederakan sekurang-kurangnya dua belas orang lain, termasuk bayi berusia 9 bulan yang ibunya terbunuh, sebelum seorang pegawai polis membunuhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.