Perancis dan Filipina sedang mempertimbangkan perjanjian pertahanan, utusan Perancis kata

(SeaPRwire) –   Perancis dan Filipina akan memulakan perbincangan pada bulan hadapan mengenai perjanjian pertahanan yang akan membolehkan tentera dari setiap negara menjalankan latihan di wilayah negara yang lain, duta Perancis berkata Khamis.

Pegawai pertahanan Perancis dan Filipina akan bertemu di Paris pada bulan hadapan untuk perbincangan mengenai perjanjian pasukan lawatan, Duta Besar Perancis ke Filipina Marie Fontanel berkata.

Beliau berkata ketua pertahanan kedua-dua negara bersetuju di Manila pada Disember lepas untuk mengejar perjanjian sedemikian.

“Kita akan mempunyai peluang pada Mei untuk mungkin memulakan secara rasmi rundingan atau, sekurang-kurangnya, membincangkan modaliti,” kata Fontanel dalam sidang akhbar bersama Duta Besar Perancis ke Indo-Pasifik Marc Abensour.

Filipina kini mempunyai persetujuan status-kuasa tentera dengan Amerika Syarikat dan Australia. Persetujuan tersebut memberikan rangka kerja undang-undang untuk masuknya tentera asing ke sesuatu negara.

Manila telah mengejar persetujuan serupa dengan negara lain, termasuk Jepun dan Perancis, di tengah-tengah pertikaian yang meningkat dengan China di Laut China Selatan. Sejak tahun lepas, kapal pengawal pantai China dan Filipina bersama kapal-kapal pengiring telah terlibat dalam pergaduhan di laut tinggi yang termasuk kecil-kecilan dan kecederaan kepada anak kapal tentera laut Filipina berhampiran terumbu dipertikai di perairan dipertikai.

Selain China dan Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan juga terlibat dalam pertikaian wilayah jangka panjang, potensi titik panas Asia yang boleh membawa Amerika Syarikat dan China ke dalam konfrontasi jika pertikaian memanaskan ke dalam konflik besar.

Perancis telah meningkatkan penglibatannya dalam keselamatan dengan Filipina. Sebuah kapal tentera laut Perancis menyertai kapal tentera laut Amerika Syarikat dan Filipina di dalam dan berhampiran Laut China Selatan sebagai sebahagian daripada latihan keupayaan tempur berskala besar oleh sekutu jangka panjang Manila dan Washington yang bermula Isnin.

Abensour memperbaharui komitmen Perancis untuk membantu mengekalkan kebebasan pelayaran dan penerbangan serta menghormati Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut di rantau ini.

China secara kuat mengkritik latihan tersebut, dengan berkata Filipina “bersekongkol” dengan negara-negara luar Asia, dan memperingatkan bahawa latihan itu boleh memicu konfrontasi dan mengganggu kestabilan serantau.

Tentera Filipina menolak kritikan China, dengan berkata latihan bertujuan untuk meningkatkan pertahanan wilayahnya dan tidak diarahkan kepada mana-mana negara tertentu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.