Pelancong British kehilangan tangan, paha selepas diserang oleh jerung bull di Caribbean: ‘Beruntung masih hidup’

(SeaPRwire) –   telah kehilangan tangan kirinya dan kakinya selepas diserang oleh jerung biawak di pulau Tenggara Caribbean Tobago.

Menurut Ketua Setiausaha Dewan Perhimpunan Tobago (THA) Farley Augustine, Peter Smith berada di air pinggang apabila serangan berlaku berhampiran Resort Starfish di Teluk Courland, destinasi pelancongan popular di Tobago.

Augustine berkata ikan jerung itu kira-kira 8 hingga 10 kaki panjang, dan 2 kaki lebar.

“Dia beruntung masih hidup,” kata pelancong lain Stephanie Wright kepada The Mirror. “Saya nampak satu sirip punggung keluar dari air dan terfikir, ‘Oh Tuhan, ia seekor jerung.’

Augustine berkata serangan itu berlaku hanya 30 kaki dari pantai pada hari Jumaat, 26 April, pada pukul 9.15 pagi.

Pelancong itu dirawat di unit rawatan rapi berikutan serangan itu.

Beliau berkata mangsa kehilangan tangan kirinya dari siku ke bawah, betis kirinya juga terputus, dan juga menerima luka-luka di perutnya.

Gambar dari pejabat Ketua Setiausaha menunjukkan imej-imej grafik luka-luka Smith di sepanjang tubuhnya.

Ketua Setiausaha berkata beliau telah bercakap dengan Pesuruhjaya Tinggi British dan Pengawal Pantai Trinidad dan Tobago dan agensi-agensi itu memantau kawasan dengan rapat.

“Kini, kami sedang melakukan pengawasan/pemantauan drone, menyelam, dan Jabatan Perikanan menyusuri kawasan untuk memastikan keselamatan,” kata Augustine.

Serangan jerung jarang berlaku. Tahun lepas, terdapat 69 serangan tidak dicetus dan 22 gigitan dicetus di seluruh dunia, bersama-sama 14 kematian, menurut Fail Serangan Jerung Antarabangsa berpangkalan di Florida.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.