Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat mengkritik usaha Israel untuk ‘meminimumkan kerosakan orang awam’ dalam perang Gaza: laporan

(SeaPRwire) –   Jabatan Negara Amerika Syarikat pada hari Jumaat mengkritik usaha Israel untuk ‘melanda kerosakan orang awam’ dalam perang Gaza: laporan

Jabatan Negara Amerika Syarikat pada hari Jumaat mengakui penggunaan senjata yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat dengan cara yang mungkin “tidak konsisten” dalam “melanda kerosakan orang awam” dalam perang di Gaza.

Satu laporan yang diperoleh oleh Digital, yang dihantar ke Kongres pada hari Jumaat, mengakui bahawa “Israel terpaksa menghadapi cabaran tentera luar biasa: Hamas sengaja menanam dirinya dalam kalangan dan di bawah penduduk awam untuk menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.”

Laporan itu menambah bahawa “sering kali sukar untuk menentukan fakta di medan perang aktif jenis ini dan kehadiran yang sah

Hampir 35,000 orang Palestin terbunuh dalam konflik itu, termasuk banyak wanita dan kanak-kanak, mengikut kerajaan Palestin.

Laporan itu diluluskan oleh untuk menilai sama ada Israel dan sekutu Amerika Syarikat yang lain mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Pegawai Israel telah menyatakan negara itu mematuhi undang-undang antarabangsa “dan telah mengenal pasti beberapa proses untuk memastikan pematuhan yang terbenam pada semua peringkat membuat keputusan tentera mereka,” menurut laporan itu, termasuk memberi amaran awal, menggunakan senjata khusus dan mengelakkan tempat seperti sekolah, hospital dan tempat ibadat.

“Walaupun kami telah memperoleh beberapa pandangan tentang prosedur dan peraturan Israel, kami tidak mempunyai maklumat lengkap untuk mengesahkan sama ada” senjata Amerika Syarikat “telah digunakan secara khusus dalam tindakan yang didakwa sebagai pelanggaran [undang-undang kemanusiaan antarabangsa] atau undang-undang hak asasi manusia antarabangsa semasa tempoh laporan,” laporan itu terus. “Sifat konflik di Gaza menjadikannya sukar untuk menilai atau mencapai kesimpulan muktamad tentang insiden individu.”

Ia berkata, bagaimanapun, bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, organisasi kemanusiaan dan pakar undang-undang kemanusiaan antarabangsa “telah melaporkan usaha Israel untuk melanda kerosakan orang awam tidak konsisten, tidak berkesan, dan tidak mencukupi, gagal memberi perlindungan kepada orang awam yang rentan yang tidak dapat atau memilih untuk berpindah.”

Israel mempunyai keupayaan, pengalaman dan alat untuk melanda kerosakan orang awam, menurut laporan itu, menambah bagaimanapun, “keputusan di atas tanah, termasuk tahap korban orang awam yang tinggi, menimbulkan soalan besar sama ada IDF menggunakannya dengan berkesan dalam semua kes.”

Walaupun kebimbangan, Jabatan Negara Amerika Syarikat berkata ia mendapati jaminan Israel bahawa ia telah mengikuti undang-undang antarabangsa dalam penggunaan senjata Amerika Syarikat “boleh dipercayai dan boleh dipercayai” dan akan terus membekalkan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.