7 mati selepas bas jatuh ke dalam sungai di St. Petersburg, Rusia

(SeaPRwire) –   Sebuah bas telah melanggar pagar dan terjun ke dalam sungai pada hari Jumaat, membunuh tujuh orang, menurut pihak berkuasa.

Jawatankuasa Siasatan, badan tertinggi Rusia, melaporkan jumlah mangsa yang mati. Ia tidak menyatakan berapa ramai yang cedera, tetapi kementerian kecemasan sebelum ini menyatakan enam orang yang diselamatkan daripada bas itu dalam keadaan kritikal atau serius.

Laporan berita Rusia menyatakan terdapat 15 orang di dalam bas bandar itu apabila ia pecah melalui halangan dan terjun ke Sungai Moika di pusat St. Petersburg. Enam daripada mereka yang berada di atas bas itu berjaya keluar air dengan sendiri.

Satu rakaman litar tertutup yang dikeluarkan oleh media Rusia menunjukkan bas itu memandu laju, membuat belokan tajam ke atas jambatan dan bertabrakan dengan kenderaan lain sebelum pecah melalui halangan dan jatuh ke dalam air.

Pihak berkuasa di St. Petersburg menyatakan pemilik bas itu telah dikenakan denda 23 kali untuk pelbagai pelanggaran. Syarikat swasta mengendalikan kebanyakan . bandar itu.

Pemandu bas itu ditahan oleh polis. Isterinya dikutip media Rusia mengatakan pengurus memaksa suaminya bekerja shift pagi selepas bekerja selama 20 jam sehari semalam dan hampir tidak beristirahat sama sekali.

Pihak berkuasa membuka siasatan jenayah terhadap dakwaan pelanggaran lalu lintas dan perkhidmatan perjalanan yang tidak selamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.