Pasukan keselamatan Pakistan membunuh 7 militan cuba masuk negara

(SeaPRwire) –   Pasukan keselamatan Pakistan telah membunuh tujuh militan ketika mereka cuba menyelinap masuk ke negara itu pada Rabu, kata tentera.

Kenyataan tentera menyatakan bahawa pengganas itu telah dikesan berhampiran Ghulam Khan, sebuah bandar sempadan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa barat laut.

Kenyataan itu selama ini mendesak Afghanistan untuk memastikan pengurusan sempadan yang berkesan. Pakistan kerap menuduh Kabul menutup mata terhadap militan yang beroperasi berhampiran sempadan, yang dinafikan oleh pihak berkuasa Afghanistan.

Pakistan telah menyaksikan peningkatan keganasan, kebanyakannya disalahkan kepada Taliban Pakistan, dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan. Ia merupakan kumpulan berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan, yang merampas kuasa di Afghanistan pada Ogos 2021.

Banyak pemimpin dan pejuang TTP telah mencari perlindungan di Afghanistan sejak itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.