Mesir menghantar delegasi ke Israel, usaha terbarunya untuk menjadi pengantara gencatan senjata antara Israel dan Hamas

(SeaPRwire) –   Mesir menghantar delegasi ke Israel, usaha terbarunya untuk menjadi pengantara gencatan senjata antara Israel dan Hamas

Mesir menghantar delegasi tingkat tinggi ke Israel untuk perbincangan Jumaat mencari untuk mendorong melalui persetujuan gencatan senjata dengan Hamas dan mengelak serangan Israel di Rafah – di sempadan dengan Mesir – yang ia amaran boleh merosakkan kestabilan serantau, pegawai berkata.

Ketua perisikan Mesir, Kamel, memimpin delegasi dan merancang untuk membincangkan dengan Israel “penglihatan baru” untuk gencatan senjata berpanjangan di Gaza, pegawai Mesir berkata, bercakap dengan syarat anonimiti untuk membincangkan misi dengan bebas.

Sebagai perang menyeret dan korban meningkat, terdapat tekanan antarabangsa yang semakin meningkat bagi Hamas dan Israel untuk mencapai persetujuan mengenai gencatan senjata.

Perbincangan Jumaat memberi tumpuan pada asalnya kepada pertukaran terhad penahan untuk tawanan Palestin, dan pulangan sejumlah besar penduduk Palestin yang dipaksa berpindah ke rumah mereka di utara Gaza “dengan had minimum,” kata pegawai Mesir itu.

Pegawai itu berkata pengantara bekerja ke atas kompromi yang akan menjawab kebanyakan tuntutan utama kedua-dua pihak, kemudian membawa kepada rundingan berterusan dengan matlamat persetujuan lebih besar untuk mengakhiri perang. Diplomat Barat di Kaherah berkata usaha Mesir yang dipertingkatkan untuk gencatan senjata bertujuan mengelak serangan Rafah. Diplomat itu bercakap dengan syarat anonimiti untuk membincangkan perkembangan dengan bebas.

Hamas telah berkata ia tidak akan menarik diri daripada tuntutannya untuk gencatan senjata kekal dan penarikan penuh tentera Israel, kedua-duanya ditolak Israel. Israel berkata ia akan teruskan operasi tentera sehingga Hamas dikalahkan dan ia akan mengekalkan kehadiran keselamatan di Gaza selepas itu.

Dalam kenyataan Jumaat, Hamas berkata ia terbuka kepada sebarang “idea atau cadangan” yang mengambil kira keperluan rakyat Palestin seperti pengakhiran serangan Israel ke atas Jalur Gaza, pulangan penduduk yang dipaksa berpindah ke rumah mereka dan penarikan tentera Israel.

Kedua-dua pegawai Israel dan Mesir mengesahkan delegasi Mesir tiba di Tel Aviv. Kemudian, pegawai Mesir itu berkata perjumpaan telah selesai dan terdapat persetujuan untuk menyediakan draf persetujuan, tetapi beliau tidak memberikan butiran.

Semalam, kumpulan militan Lubnan Hezbollah melepaskan peluru berpandu anti-kereta kebal dan meriam ke atas konvoi tentera darat Israel di kawasan sempadan dipertikai, membunuh awam Israel.

Hezbollah berkata pejuangnya menyergap konvoi sedikit sebelum tengah malam Khamis, memusnahkan dua kenderaan. Tentera Israel berkata serangan itu mencederakan awam Israel bekerja infrastruktur, dan kemudian meninggal dunia akibat kecederaannya.

Pertempuran intensiti rendah sepanjang sempadan Israel-Lubnan berulang kali mengancam meletus apabila Israel menargetkan pemimpin kanan Hezbollah baru-baru ini.

Puluhan ribu orang telah dipaksa berpindah di kedua-dua belah sempadan. Di sebelah Israel, pertempuran sempadan telah membunuh 10 orang awam dan 12 askar, manakala di Lubnan, lebih 350 orang terbunuh, termasuk 50 orang awam dan 271 ahli Hezbollah.

Sementara itu, Israel telah menjalankan serangan hampir harian ke atas Rafah, bandar di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah mencari perlindungan selepas melarikan diri daripada pertempuran di tempat lain di wilayah itu.

Tentera Israel telah mengumpulkan puluhan kereta kebal dan kenderaan berperisai di selatan Israel berhampiran Rafah, dalam persiapan ketenteraan yang nampaknya untuk penyerbuan.

Rafah juga bersempadan dengan sempadan Mesir-Gaza. Pegawai Mesir itu berkata Kamel, yang memimpin Perkhidmatan Perisikan Am Mesir, merancang untuk menjelaskan dalam perbualan Jumaat bahawa Mesir “tidak akan dapat diterima” pengerahan tentera Israel sepanjang sempadan itu. Mesir telah menyatakan serangan ke atas Rafah akan melanggar perjanjian damai berdekad-dekad antara Mesir dan Israel.

Pegawai itu berkata Mesir berkongsi maklumat rahsia dengan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah menunjukkan serangan Rafah akan menyulut seluruh rantau.

Pada Rabu, Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi memberi amaran bahawa serangan Israel ke atas Rafah akan mempunyai “akibat buruk ke atas keadaan kemanusiaan di jalur, serta keamanan dan keselamatan serantau.”

Komentar el-Sissi datang dalam panggilan telefon dengan Perdana Menteri Belanda Mark Rutte, pejabat presiden Mesir berkata.

Menggambarkan tekanan yang dihadapi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu daripada sayap kanan kerajaannya, menteri keselamatan negara ultranasionalisnya Itamar Ben-Gvir, melepasi media sosial X tentang usaha Mesir untuk mencapai gencatan senjata.

“Cadangan Mesir tiba kerana Hamas takut operasi Rafah,” beliau menulis. “Rafah sekarang!”

Perang Israel-Hamas dipicu oleh serangan Hamas pada 7 Oktober, di mana militan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil beberapa 250 orang sebagai tebusan. Israel menyatakan militan masih menahan kira-kira 100 tebusan dan tinggalan lebih 30 lagi.

Lebih 34,000 orang Palestin terbunuh dalam perang, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas, kira-kira dua pertiga daripadanya kanak-kanak dan wanita.

Kementerian itu berkata Jumaat bahawa mayat 51 orang lagi yang terbunuh dalam serangan Israel dibawa ke hospital dalam tempoh 24 jam lepas.

Israel melaporkan sekurang-kurangnya 260 askarnya terbunuh sejak permulaan operasi darat di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.