Pegawai Tinggi Rumah Putih mendesak projek perlombongan AS di negara-negara yang dianggap ‘berisiko’ oleh syarikat

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan sekutunya mesti menggalakkan projek perlombongan di negara-negara di mana syarikat-syarikat Barat enggan berurusan untuk menjamin bekalan global yang boleh dipercayai dan mampan bagi mineral penting yang diperlukan untuk memerangi perubahan iklim, kata seorang pegawai kanan Rumah Putih pada Isnin.

Dalam amaran yang tegas, penasihat kanan Rumah Putih untuk tenaga dan pelaburan, Amos Hochstein, berkata sumber mineral di negara-negara seperti Republik Demokratik Congo dan Zambia adalah penting untuk memenuhi permintaan global yang besar bagi komponen tenaga bersih dan infrastruktur kuasa untuk menyokong pertumbuhan kecerdasan buatan. Ia juga menawarkan alternatif kepada ketergantungan dunia semasa terhadap China.

“Kita semua boleh tinggal di ibu negara dan bandar-bandar di seluruh dunia dan berkata ‘Saya tidak mahu berurusan di sana.’ Tetapi apa yang anda benar-benar katakan ialah kita tidak akan mempunyai peralihan tenaga. Kerana peralihan tenaga tidak akan berlaku jika ia hanya boleh dihasilkan di mana saya tinggal, di bawah piawaian saya.”

undang-undang perubahan iklim tanda aras, Akta Pengurangan Inflasi, mencipta subsidi besar bagi pengeluar bijih seperti litium dan tembaga yang diperlukan dalam peralatan seperti bateri dan panel suria.

Yang sama kini diperlukan bagi projek di negara-negara yang mempunyai jumlah sumber daya yang besar tetapi mungkin mempunyai piawaian buruh dan alam sekitar yang lemah serta sistem politik yang kurang stabil, kata Hochstein.

“Jika anda mahu melabur di, sama ada Chile, Peru, Ecuador, Mexico, Congo, Zambia, RDC, dll, Angola – negara-negara ini mempunyai profil risiko yang berbeza. Dan kewangan Barat secara dasarnya telah berkata kami tidak akan dapat menyerap risiko ini,” kata Hochstein.

Amerika Syarikat dan Kumpulan Tujuh (G7) negara-negara , Korea Selatan dan Arab Saudi mesti bekerjasama untuk melonggarkan modal yang akan menyokong syarikat-syarikat yang kini enggan mengambil projek di negara-negara yang dianggap berisiko reputasi atau aset mereka, kata Hochstein.

Modal itu boleh mengalir melalui agensi AS seperti Suruhanjaya Pembangunan Kewangan Antarabangsa Amerika Syarikat, Bank Ekspor-Import Amerika Syarikat dan institusi global seperti Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa.

Kerjasama itu mesti menawarkan insentif kepada negara-negara untuk memperbaiki komuniti dan kualiti hidup mereka, kata Hochstein.

“Kerajaan mempunyai peranan yang sebenar di sini untuk memberi galakan kepada modal swasta dengan mengambil lebih banyak risiko dalam kerja awal ini, dengan cara yang bertanggungjawab, tetapi lebih banyak risiko untuk membenarkan sektor swasta datang, menambahkannya dan membenarkan pelaburan supaya kita mempunyai peralihan tenaga yang berpelbagai, mampan dan adil,” kata Hochstein.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.