Rusia membela veto resolusi PBB yang melarang senjata nuklear di angkasa lepas

(SeaPRwire) –   Rusia pada Isnin mempertahankan veto ke atas resolusi PBB menggesa semua negara untuk mencegah perlumbaan senjata nuklear di angkasa lepas, mencabar Amerika Syarikat, Jepun dan sekutu Barat mereka untuk menyokong resolusi saingan Rusia meminta larangan ke atas semua senjata di angkasa “selama-lamanya.”

Duta Rusia ke PBB, Vassily Nebenzia, menuduh Amerika Syarikat dan Jepun, yang menaja resolusi yang ditetakan, bersalah kerana “hipokrasi dan piawaian ganda.” Beliau menuduh Amerika Syarikat dan negara-negara Barat secara meluas merancang untuk penjelajahan tentera di angkasa lepas, termasuk penempatan senjata, khususnya “sistem serangan pukulan.”

Timbalan Duta Amerika Syarikat Robert Wood membalas, memberitahu Majlis Umum PBB: “Kebenaran ialah Rusia kini mempunyai beberapa senjata anti-satelit konvensional yang sudah berada di orbit, salah satunya dilancarkan pada tahun 2019.” Beliau menambah Rusia telah mengancam untuk menyerang satelit dengan senjata, dan berkata terdapat “maklumat yang boleh dipercayai bahawa Rusia sedang membangunkan satelit baru membawa peranti nuklear.”

Perbalahan lisan itu berlaku pada hari Rusia mengancam untuk menyerang kemudahan tentera British dan berkata ia merancang latihan menggunakan senjata taktikal nuklear medan pertempuran. Tindakan Moscow adalah tindak balas kepada komen oleh pegawai kanan Barat mengenai kemungkinan penglibatan lebih dalam dalam perang di Ukraine.

Pada bulan Februari 2023, Presiden Rusia Vladimir Putin menanggapi ketegangan yang meningkat dengan Barat atas sokongannya untuk Ukraine dengan mengumumkan bahawa Moscow menangguhkan penyertaannya dalam perjanjian New START – pakatan pengawal senjata nuklear terakhir dengan Amerika Syarikat.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran Isnin mengenai kebimbangan yang semakin meningkat mengenai percakapan tentang senjata nuklear oleh pelbagai pihak apabila diminta mengenai latihan Rusia menggunakan senjata taktikal nuklear.

“Risiko nuklear semasa berada pada tahap yang amat tinggi,” kata jurucakap PBB Stephane Dujarric. “Semua tindakan yang boleh menyebabkan salah anggapan, eskalasi dengan akibat yang mengerikan, mesti dielakkan.”

Di bawah resolusi Majlis Umum PBB yang diluluskan pada bulan April 2022, mana-mana ahli tetap Majlis Keselamatan – Amerika Syarikat, Rusia, China, Britain dan Perancis – yang melaksanakan veto ke atas resolusi mesti hadir di hadapan 193 negara ahli untuk menerangkan mengapa.

Sebelum resolusi Amerika Syarikat-Jepun diletakkan untuk undian pada 24 April, Rusia dan China cuba mengemukakan pindaan yang akan memanggil semua negara untuk mencegah semua senjata – bukan hanya senjata pemusnahan besar-besaran – di angkasa lepas.

Dalam undian berikutnya ke atas resolusi Amerika Syarikat-Jepun, 13 negara mengundi “ya”, China berkecuali, dan Rusia mengundi “tidak”, melaksanakan veto ke atas langkah itu.

Seminggu kemudian, Rusia mengedarkan resolusi saingannya yang memanggil semua negara untuk berhenti daripada menggunakan semua senjata dalam angkasa lepas serta “ancaman atau penggunaan kekerasan di angkasa lepas,” juga “selama-lamanya.”

Pada Isnin, Nebenzia mendakwa bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya menentang larangan ke atas semua senjata di angkasa lepas kerana mereka merancang untuk menggunakan senjata di sana dan mengancam penggunaan kekerasan di angkasa lepas – “dari angkasa lepas dan terhadap objek di angkasa lepas.”

Wood mempersoalkan kesinceran komen awam Putin bahawa Rusia tidak berniat untuk menggunakan senjata nuklear di angkasa.

“Jika itu benar, Rusia tidak akan melaksanakan veto ke atas resolusi ini,” kata Wood. “Tindakan Rusia menimbulkan keraguan yang ketara sama ada ia akan mematuhi kewajipan undang-undang sedia ada di bawah Perjanjian Angkasa Lepas dan menimbulkan kebimbangan mengenai apa yang ini bermakna untuk keamanan dan keselamatan antarabangsa.”

Resolusi Amerika Syarikat-Jepun yang ditetakan akan mengesahkan bahawa negara-negara yang meratifikasi Perjanjian Angkasa Lepas 1967 mesti mematuhi kewajipan mereka untuk tidak meletakkan di orbit Bumi “apa-apa objek” dengan senjata pemusnahan besar-besaran, atau memasang mereka “di badan samawi, atau menempatkan senjata sedemikian di angkasa lepas.” Perjanjian itu diratifikasi oleh 114 negara, termasuk Amerika Syarikat dan Rusia.

Wood berkata semua negara patut menyokong Perjanjian Angkasa Lepas dan tidak membenarkan Rusia menyeleweng daripada peruntukannya dengan cuba maju resolusi sendiri, yang beliau kata mempunyai bahasa yang sedang dibincangkan dalam badan-badan lain di mana masih belum ada konsensus.

“Tindakan Rusia hanya cuba memecahbelahkan negara dan bukannya menyatukan kita,” katanya.

Duta Jepun ke PBB, Yamazaki Kazuyuki, meminta negara-negara ahli PBB untuk membayangkan apa yang akan berlaku sekiranya senjata nuklear meletup di angkasa lepas.

“Bilangan besar satelit dan infrastruktur angkasa penting lain akan rosak,” katanya.

Tetapi akibatnya tidak terhad kepada angkasa lepas, kata Yamazaki, dengan menyatakan akan ada kesan ke atas kehidupan manusia dan ia akan menghalang pembangunan “di setiap rantau di Bumi, dengan bencana dan tidak boleh pulih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.