Vietnam menyambut ulang tahun ke-70 pertempuran Dien Bien Phu, akhir pemerintahan kolonial Perancis

(SeaPRwire) –   Vietnam pada Selasa menyambut ulang tahun ke-70 Pertempuran Dien Bien Phu, yang menandakan berakhirnya pemerintahan kolonial Perancis.

Di Dien Bien Phu, tentera Vietnam di bawah pimpinan Jeneral Vo Nguyen Giap, mengejutkan pasukan Perancis dengan tembakan meriam berat di kubu gunung mereka di barat laut Vietnam.

Apabila Dien Bien Phu jatuh pada 1954, ia menandakan berakhirnya hampir satu abad pemerintahan kolonial Perancis.

“Kemenangan bersejarah Dien Bien Phu adalah peristiwa yang menakjubkan, bukan sahaja untuk revolusi Vietnam,” kata Perdana Menteri Pham Minh Chinh dalam ucapannya di upacara tersebut. “Ia juga merupakan epik yang memberi inspirasi kepada negara-negara yang bangun melawan untuk kemerdekaan dan kebebasan, menandakan runtuhnya penjajahan di seluruh dunia.”

Pada pagi Selasa, peringatan diadakan di stadium di pusat Dien Bien Phu, pernah menjadi kampung di lembah padat dengan parit, dawai berduri dan kawah bom. lebih daripada 80,000 orang.

Ribuan penduduk tempatan dan veteran dengan dada penuh pingat, kebanyakannya dalam 90-an, bersorak dan melambai-lambaikan bendera Vietnam apabila rombongan tentera berarak di bawah hujan tropika ringkas.

Salah seorang veteran, Nguyen Trung Dung, 94, berkata acara itu merupakan peluang yang baik baginya untuk bertemu dengan kawan-kawannya, mereka yang berjuang bersamanya dalam pertempuran Dien Bien Phu.

Turut hadir juga Menteri Pertahanan Perancis Sebastian Lecornu, kali pertama seorang pegawai tinggi melawat tapak pertempuran lama dan menghadiri peringatan di Dien Bien Phu.

Pada hari sebelumnya, Lecornu melawat beberapa artifak perang, termasuk bunker Komander Jeneral Christian de Castries yang dipelihara.

Bunker itu kini diperkukuh dengan simen dan dilindungi atap, merupakan lokasi di mana de Castries menyerah kalah, menamatkan pertempuran sengit hampir dua bulan.

“Apabila kami berperang, kami adalah musuh. Tetapi kini, kami bersalaman dengan mereka,” kata veteran 94 tahun lagi, Pham Duc Cu, yang memerintah syarikat meriam artileri semasa pertempuran.

“Bersama kita bersatu untuk membina dunia aman dan bahagia tanpa peperangan,” tambah Cu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.