Mahkamah Rusia mengenakan denda ke atas pembawa acara TV kerana menganjurkan parti ‘hampir telanjang’ atas seruan beliau untuk keamanan

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis mengenakan denda $560 kepada seorang penyampai dan pelakon TV yang terkenal kerana menjadi tuan rumah “hampir telanjang” parti, dengan mengatakan kenyataan media sosialnya memanggil untuk keamanan telah mencemarkan tentera.

Anastasia Ivleeva memicu letupan kemarahan awam di negara yang semakin tradisional itu apabila menjadi tuan rumah parti pada bulan Disember menggalakkan tetamu memakai hampir tiada apa-apa.

Ivleeva tidak hadir di mahkamah Khamis untuk kes bukan jenayah itu, di mana beliau didenda untuk dua kenyataan media sosial pada hari-hari awal serangan Rusia yang memanggil untuk keamanan dan rundingan. Mahkamah mendapati beliau bersalah melanggar undang-undang mengenakan hukuman untuk komen yang mencemarkan tentera, walaupun undang-undang itu diluluskan beberapa hari selepas kenyataan tersebut.

Salah satu kenyataan di Instagram, yang diblokir di Rusia tetapi sering diakses melalui VPN, menunjukkan kotak hitam dan kata-kata “Tidak kepada perang.” Yang lain menunjukkan lakaran burung merpati dan memanggil pihak berkuasa untuk “mencapai kompromi yang akan menghentikan pembunuhan orang.”

Sejak serangan dilancarkan pada 24 Februari 2022, Rusia menindas sebarang kritikan yang dirasakan terhadap apa yang dipanggil “operasi tentera khas.” Dalam hukuman paling berat sehingga kini, aktivis pembangkang terkemuka Vladimir Kara-Murza dijatuhi hukuman 25 tahun penjara kerana ucapan di Amerika Syarikat mengecam perang.

Oleg Orlov, pengerusi bersama organisasi Memorial yang memenangi Hadiah Keamanan Nobel, dijatuhi hukuman 2 1/2 tahun penjara kerana mengkritik perang. Orlov juga telah ditetapkan sebagai “agen asing” dan akan merayu keputusan itu dalam perbicaraan mahkamah Khamis melalui video sambungan, tetapi perbicaraan itu diadakan di mahkamah tanpa keupayaan itu, laman berita Mediazona melaporkan.

Ivleeva menjadi tumpuan skandal selepas menjadi tuan rumah acara di kelab malam Moscow yang jemputannya menetapkan kod pakaian sebagai “hampir telanjang.” Seorang penyanyi rap terkenal hadir hanya memakai kaus kaki dililitkan di sekeliling kelamin dan kakinya.

Gambar dari parti itu tersebar meluas di media sosial. Ahli-ahli legislatif, penulis blog dan yang lain kemudian melepaskan ribut kritikan, mendakwa imej itu tidak sesuai, bahkan tidak patriotik, untuk negara yang terlibat dalam perang.

Pengecaman terhadap parti itu juga mencerminkan peningkatan sentiment konservatif yang sangat di Rusia di tengah-tengah tuduhan Presiden Vladimir Putin terhadap Barat cuba menggugat “nilai-nilai tradisional” dan nasionalisme yang diperkuat oleh di Ukraine.

Penyanyi rap berpakaian ringan yang menggunakan nama pentas Vacio dijatuhi hukuman sebanyak 25 hari penjara kerana kelakuan tidak senonoh dan didenda $22,000 kerana didakwa menyebarkan “propaganda LGBTQ” dalam satu video.

Saman terhadap Ivleeva mendakwa kerosakan moral dan meminta $11 juta pampasan dibayar ke dalam tabung menyokong askar berjuang di Ukraine ditolak oleh mahkamah pada Januari atas alasan bidang kuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.