Elastos Keluarkan Indeks BIT Permulaan untuk Menjejak Kesedaran, Pengetahuan dan Penggunaan Bitcoin di Seluruh Dunia

(SeaPRwire) –   Singapura, 25 April 2024 – Baru-baru ini, Elastos telah melancarkan Indeks BIT (Bitcoin, Inovasi & Kepercayaan) pertama untuk menjejaki kesedaran, pengetahuan dan penggunaan Bitcoin di seluruh dunia. Laporan itu menunjukkan bahawa pasaran Nigeria dan Emiriah Arab Bersatu meningkat ke arah Bitcoin, mengatasi kaedah pembayaran tradisional. 23% responden dari Nigeria dan 20% daripada mereka dari Emiriah Arab Bersatu menggunakan Bitcoin setiap hari (purata global 15%); berbanding dengan Jerman (hanya 8%) dan UK (9%).

Pengguna Nigeria mengetuai perubahan dari segi penggunaan, tahap kepercayaan dan optimisme untuk masa depan.

Satu daripada lima pengguna Nigeria (20%) sedang menggunakan Bitcoin untuk melakukan transaksi ‘sekurang-kurangnya sekali sehari’, manakala 67% akan mempunyai lebih kepercayaan kepada Bitcoin untuk melindungi tabungan seumur hidup berbanding perkhidmatan tradisional seperti bank, kerajaan tempatan, dan wang tunai, mengikut kajian baru yang diterbitkan oleh pakar infrastruktur Web3, Elastos.

Indeks BIT (Bitcoin; Inovasi & Kepercayaan) pertama – disusun daripada lebih 1,400 responden yang mendefinikan diri sebagai ‘teknologi canggih’ dari 7 negara di seluruh dunia* – menerangkan persepsi sebenar dan penggunaan Bitcoin dalam kehidupan harian orang, tanpa mengira penilaian semasanya. Indeks BIT Elastos adalah sebahagian daripada kajian berterusan untuk menjejaki penggunaan ‘dunia sebenar’ Bitcoin bersama-sama motivasi, harapan dan halangan pengguna berkenaan.

Khususnya, data itu mendedahkan peranan yang dimainkan oleh pasaran emerging dari segi pemahaman, penggunaan dan kepercayaan terhadap Bitcoin. Tahap penggunaan dan kepercayaan responden Nigeria berbeza secara ketara dengan yang dinyatakan dari pasaran ‘ditubuhkan’ seperti Jerman dan UK di mana tahap penggunaan harian adalah hanya 8% (untuk responden Jerman) dan (9% untuk rakan sejawat mereka dari UK).

Dari segi kepercayaan – selain Nigeria – peratusan yang signifikan daripada responden dari Brazil (35%) dan Emiriah Arab Bersatu (32%) akan mempunyai lebih keyakinan kepada perkhidmatan berdasarkan Bitcoin untuk melindungi tabungan seumur hidup berbanding daripada pasaran seperti UK (20%) dan Jerman (22%).

Berhubung menjamin integriti transaksi online, responden pasaran emerging juga mendedahkan kepercayaan relatif mereka terhadap Bitcoin berbanding alternatif. Menurut data 66% responden Nigeria dan 35% dari Brazil mempunyai lebih keyakinan dalam sistem berdasarkan Bitcoin berbanding alternatif seperti bank, atau kerajaan negara, berbanding angka hanya 16% (Jerman) dan 21% (UK) yang berpendapat sama.

Jonathan Hargreaves, Ketua Pembangunan Perniagaan Global & ESG Elastos, menggambarkan temuan indeks BIT pertama sebagai tanda peranan ‘selatan global’ dalam pengambilan mata wang terdesentralisasi seperti Bitcoin.

“Indeks BIT menawarkan wawasan yang menarik dan mengingatkan semula industri. Fakta bahawa lebih daripada dua pertiga pengguna Nigeria dan sepertiga rakan sejawat mereka dari Brazil dan Emiriah Arab Bersatu akan merasa lebih yakin mempercayai tabungan seumur hidup mereka dalam Bitcoin berbanding alat kewangan tradisional berbicara banyak tentang protagonisme yang sudah dimainkan oleh rantau-rantau ini. Dalam kebanyakan kes, faktor pemacu ialah ketiadaan alternatif yang boleh diakses – untuk contoh, untuk melakukan transaksi lintas sempadan atau mengurangkan impak inflasi,” katanya.

Dari segi penggunaan, kajian itu mendedahkan tujuan di mana Bitcoin semakin menjadi mata wang pilihan di kalangan pengguna pasaran emerging:

  • Untuk menghantar dan menerima wang dari luar negara: Nigeria (48%), berbanding purata global 28%); Jerman (hanya 18%), UK (20%)
  • Untuk menyimpan simpanan; Brazil (51%) dan Nigeria (49%) berbanding purata global 43% (Korea Selatan, hanya 27%)

Responden ini juga mendedahkan optimisme berhubung masa depan. Menurut data, 78% responden Nigeria dan 70% rakyat Brazil percaya bahawa penggunaan (dan penilaian) Bitcoin akan terus meningkat sepanjang tahun, berbanding purata global 60% (UK (42%) dan Korea Selatan (47%)).

Indeks itu juga membincangkan isu pemotongan Bitcoin bulan ini, satu acara yang diadakan setiap empat tahun apabila insentif untuk penambangan Bitcoin (secara efektif, mengesahkan transaksi) dikurangkan separuh; dasar itu tertanam dalam algoritma mata wang dan direka untuk mengurangkan kesan inflasi dengan mengekalkan kejarangan.

Walaupun terdapat spekulasi yang banyak mengenai impak peristiwa ini ke atas penilaian, pengguna sendiri mendedahkan sedikit kesedaran atau kebimbangan mengenai perkara yang sama dengan 30% mendakwa “tidak mempunyai idea” mengenai pemotongan itu; dan 39% lagi (secara global) melihatnya sebagai “tidak relevan” kepada penggunaan Bitcoin mereka.

“Indeks BIT pertama menunjukkan peranan selatan global dalam membentuk ekonomi terdesentralisasi; ini khususnya nampak di Nigeria di mana tahap penggunaan, kepercayaan dan kesedaran melebihi pasaran-pasaran lain yang disurvei. Sama pentingnya ialah sebab-sebab di sebalik pengambilan Bitcoin di pasaran seperti Nigeria, Brazil dan juga Emiriah Arab Bersatu, di mana isu seperti pembayaran lintas sempadan, perlindungan simpanan dan pengurangan caj (perbankan tradisional) menjadi utama. Wawasan seperti ini akan menjadi penting dalam menentukan generasi seterusnya aplikasi dan perkhidmatan Bitcoin di selatan global dan seterusnya,” kata Jonathan.

Dengan teknologi Bitcoin Layer 2-nya, BeL2, Elastos sedang membina infrastruktur untuk membenarkan pengguna Bitcoin bertransaksi terus dengan pembeli/penjual pada apa-apa syarat yang mereka pilih, dan tanpa keperluan untuk berkongsi data peribadi dengan mana-mana pihak ketiga.

Mengenai Elastos

Elastos adalah projek blockchain awam yang mengintegrasikan teknologi blockchain dengan set komponen platform direka semula untuk menghasilkan infrastruktur Internet moden yang memberi perlindungan dalaman untuk privasi dan pemilikan aset digital. Misi adalah untuk membina perkhidmatan terbuka sumber untuk dunia, supaya pembangun boleh membina internet di mana individu memiliki dan mengawal data mereka.

Platform Pintar Web Elastos membolehkan organisasi untuk menyelaraskan semula cara Internet bekerja untuk mereka untuk mengawal lebih baik data mereka sendiri.

Media Contact

Jenama: Elastos

Hubungan: Roger Darashah, Pasukan penyelidikan

E-mel: roger.darashah@elastoselavation.org

Laman web:

SUMBER Elastos

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.