Layar dari kincir angin ikonik Moulin Rouge di Paris runtuh ke tanah: ‘Ia kehilangan jiwanya’

(SeaPRwire) –   kelab cabaret terkenal di Perancis kehilangan layar angin bersejarahnya – simbol hampir ikonik kepada Bandar Cahaya seperti Menara Eiffel – pada malam Rabu.

Layar, atau bilah, jatuh dari kincir merah ikonik yang menaungi tempat lawatan tersebut, terkenal dengan penari can-can, pada suatu masa sebelum pukul 2 pagi, pengurus umum Moulin Rouge memberitahu wartawan.

“Moulin Rouge, dalam sejarah 135 tahun, telah mengalami banyak pengalaman, tetapi benar bahawa untuk sayap, ini kali pertama berlaku,” kata Jean-Victor Clerico.

Beliau menambah, “Sedikit sebelum pukul 2 pagi, sayap kincir angin telah mengalami kegagalan, jatuh di boulevard dan untunglah pada masa itu boulevard kosong dari pengguna jalan raya. Kami berasa lega pagi ini, terutamanya untuk mengetahui tiada kecederaan.”

Moulin Rouge biasanya mempunyai dua pertunjukan 90 minit setiap malam, pada pukul 9 malam dan 11 malam.

“Saya dengar di radio. Kerana saya tinggal bersebelahan, saya mahu datang dan lihat dengan mata saya sendiri bagaimana rupanya dan ini sangat menyedihkan,” kata penduduk tempatan Laurence Plu kepada Reuters. “Bukan Moulin lagi, ia kehilangan sayapnya, ia kehilangan rohnya.”

Moulin Rouge diasaskan pada tahun 1889, dan penari can-can terkenalnya telah digambarkan dalam lukisan oleh Henri de Toulouse-Lautrec, yang juga kerap melawat tempat itu pada zaman awalnya. Ia juga digambarkan dalam filem yang dibintangi oleh Nicole Kidman dengan nama yang sama.

Clerico berkata kelab akan menyiasat penyebab sayap jatuh tetapi berkata ia tidak kelihatan sengaja.

Pelancong Denmark Lise Thygesen berkata kepada Reuters beliau berharap sayap akan dipulihkan, supaya ia kekal “Moulin Rouge lama” dan pelancong Jerman Florence Chevalier berkata bahawa kincir angin melambangkan Paris untuknya.

“Ini aneh bagiku, ini Paris. Ia seperti Menara Eiffel, ini Paris. Ia aneh, anda tidak boleh mengatakannya dengan cara lain,” beliau menerangkan.

Insiden itu berlaku hampir tepat lima tahun selepas kebakaran 2019 memusnahkan tiang kayu bersejarah Katedral Notre-Dame, atap kayu dan merosakkan dindingnya. Kerja pemulihan masih berjalan.

A dalam bulan Februari.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.