Korea Utara melakukan simulasi serangan nuklear balasan terhadap musuh asing

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan simulasi serangan nuklear balasan terhadap musuh asing tidak dikenal pada Isnin, menurut media negara.

Pelancaran roket dilakukan di bawah penyeliaan pemimpin tertinggi Kim Jong Un di lokasi yang tidak didedahkan di dalam kawasan kecil yang mengelilingi bandaraya Pyongyang ibukota.

Peluru berpandu dilancarkan pada Isnin telah melakukan perjalanan melebihi 300 kilometer dan berjaya mengenai pulau sasaran di Laut Jepun.

“Haekbangashoe” – “pengaktif nuklear” Korea Utara – telah membuktikan keberkesanan “sistem arahan, pengurusan, kawalan dan operasi keseluruhan daya nuklear,” menurut berita negara.

Korea Utara mendakwa pelancar roket berbilang 600mm yang digunakan pada operasi Isnin ini mampu melancarkan kepala peledak nuklear.

Minggu lepas, Korea Utara menjalankan siri latihan tentera di Laut Kuning, menguji “kepala peledak besar” untuk peluru berpandu krus dan peluru berpandu anti pesawat.

Kim Jong Un menjanjikan “hempasan maut” kepada mana-mana negara asing yang menyalahi Korea Utara ketika berucap di Universiti Politik dan Ketenteraan Kim Jong-il awal bulan ini.

“[Kim Jong Un] berkata bahawa kini adalah masa untuk lebih bersedia untuk perang berbanding mana-mana masa sebelum ini dan bahawa Korea Utara perlu lebih mantap dan sempurna bersedia untuk perang, yang perlu dimenangi dengan jayanya, bukan hanya untuk perang yang mungkin,” lapor media negara Korea Utara.

Rabu lalu, Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield berkata negara itu bercadang untuk mencipta mekanisme baharu untuk memantau pembangunan keupayaan nuklear di Korea Utara.

“Saya berharap untuk terlibat dengan kedua-dua Republik Korea dan Jepun, tetapi negara-negara berfikiran serupa juga, dalam usaha untuk membangunkan pilihan di dalam PBB serta di luar PBB. Titik di sini ialah kita tidak boleh membenarkan kerja yang dilakukan oleh panel pakar itu lenyap,” kata Thomas-Greenfield kepada penonton di Korea Selatan.

Republik Korea ialah nama rasmi Korea Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.