Harga emas melonjak naik, orang ramai mula membanjiri kedai emas di Bangkok

Prayuth Chan-Ocha menasihati orang ramai agar tidak melakukan penjualan emas tersebut secara tergesa-gesa. – AP NEWSROOM

BANGKOK: Orang ramai membanjiri kedai emas di Chinatown, Bangkok pada Khamis untuk menggadai emas dengan wang tunai berikutan harga mencapai paras tertinggi dalam tempoh tujuh tahun.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan-Ocha menasihati orang ramai agar tidak melakukan penjualan emas secara tergesa-gesa.

Ia kerana kesemua emas itu tidak dapat dijual dengan cepat ke luar negara berikutan sekatan penerbangan dan kekurangan pembeli di negara lain.

Awal minggu ini, harga emas mencecah hampir 56,000 baht (kira-kira RM7,500) bagi setiap 28.3 gram, tertinggi sejak akhir 2012.

Peningkatan itu menarik penduduk Thailand untuk menjual simpanan barangan kemas mereka ketika berdepan dengan kesukaran dan ketidaktentuan ekonomi.

Prayuth pada masa sama mengingatkan bahawa kerajaannya berkemungkinan tidak mempunyai dana mencukupi dan hanya mampu memberikan bantuan menerusi pakej ekonomi untuk satu bulan sahaja.