Greece mencadangkan 2 taman marin sebagai sebahagian daripada program perlindungan alam sekitar bernilai $830 juta

(SeaPRwire) –   Yunani bertujuan untuk mencipta dua taman laut besar sebagai sebahagian daripada program perlindungan alam sekitar bernilai $830 juta untuk melindungi kepelbagaian biologi dan ekosistem marin, dengan rancangan untuk diumumkan secara rasmi di satu persidangan yang bermula di Athens Selasa.

Tetapi rancangan itu telah mengganggu jiran dan saingan serantau Yunani, Turki, manakala pertubuhan alam sekitar menyatakan inisiatif itu tidak cukup jauh, dengan mencatat bahawa negara itu juga membenarkan amalan merosakkan alam sekitar seperti penerokaan tenaga di persekitaran marin yang sensitif.

“Kami meningkatkan saiz kawasan perlindungan marin kami sebanyak 80%, melarang amalan perikanan merosakkan dan menggunakan teknologi baharu untuk memantau dan menguatkuasakan komitmen yang kami buat di sini,” kata Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis sebelum persidangan.

Persidangan antarabangsa dua hari yang diadakan di Athens bertujuan “untuk mencetuskan tindakan global terhadap dua krisis yang bertindih, krisis iklim dan krisis lautan kita,” kata Mitsotakis. “Negara-negara telah datang dengan cadangan khusus untuk mengambil tindakan yang tegas.”

Dengan beribu-ribu pulau dan pulau kecil dan salah satu garis pantai terpanjang di Mediterranean, Yunani telah menyatakan ia akan mencipta satu taman marin baru di Laut Ionia dan satu di Laut Aegean, membawa jumlah kawasan perlindungan marin kepada lebih 30% perairannya.

Tetapi Greenpeace telah memanggil komitmen yang lebih kuat terhadap perlindungan alam sekitar.

Di bawah slogan “Laut bukan untuk dijual,” Greenpeace mendesak pemimpin yang menghadiri Persidangan Our Ocean di Athens untuk mengambil langkah konkrit untuk melindungi persekitaran marin dunia.

Persidangan “tidak boleh hanya menjadi peluang bagi kerajaan untuk memuji diri mereka sendiri untuk apa yang telah mereka katakan sehingga sekarang,” kata Nikos Charalambidis, ketua Greenpeace di Yunani. “Sebaliknya, ini mesti tempat di mana langkah-langkah serius dan pelan tindakan dipersembahkan untuk mencegah penjarahan laut kita.”

Greenpeace, World Wildlife Fund dan pertubuhan-pertubuhan lain telah mengkritik khusus Yunani kerana membenarkan eksplorasi seismik dalam laut untuk tenaga dan sumber galian di Parit Hellenic, yang merangkumi perairan terdalam di Mediterranean pada lebih daripada 5,200 meter (17,300 kaki).

Parit itu, yang menjangkau dari barat daya Yunani hingga ke Crete, merupakan habitat penting untuk beberapa ratus paus sperma Mediterranean dan untuk mamalia laut lain yang sudah terancam oleh perikanan, perlanggaran kapal dan pencemaran plastik.

Apabila diminta sama ada kerajaan Yunani merancang untuk meluaskan perlindungan kepada keseluruhan Parit Hellenic, Theodoros Skylakakis, menteri Yunani untuk alam sekitar dan tenaga, menekankan bahawa penyesuaian ke ekonomi hijau memerlukan dana yang signifikan selama dekad akan datang.

“Kami perlu menjadi banyak lebih cekap dalam segala yang kami lakukan. Dan jangan picu tindak balas kami dengan ideologi tetapi picu dengan sains, kecekapan dan pelaburan,” kata Skylakakis. “Dan untuk itu, kami akan memerlukan wang. Jika sesiapa berfikir kita boleh menyelesaikan cabaran membayar untuk penyesuaian … dan pada masa yang sama tidak mempunyai pertumbuhan ekonomi, mereka tidak hidup di dunia ini.”

Rancangan Yunani untuk dua taman marin juga telah mengganggu jirannya dan saingan serantau Turki. Apabila rancangan itu pertama kali didedahkan minggu lepas, kementerian luar Turki menuduh Athens mengeksploitasi isu-isu alam sekitar untuk mendorong agenda geopolitiknya. Kedua-dua negara, kedua-duanya , telah berselisih selama puluhan tahun atas beberapa isu, termasuk tuntutan wilayah di Aegean, dan telah hampir berperang tiga kali dalam masa 50 tahun terakhir.

Hubungan telah meningkat sedikit sebanyak dalam tahun lepas berikutan tempoh ketegangan yang meningkat yang melihat kapal perang kedua-dua negara berhadapan di Mediterranean timur. Tetapi Ankara bertindak dengan kemarahan terhadap rancangan untuk taman marin di Aegean.

“Sudah diketahui bahawa Yunani telah lama berusaha untuk menguntungkan hampir setiap platform dalam konteks masalah Aegean,” kata Kementerian Luar Turki. “Walaupun penglonggaran baru-baru ini dalam hubungan kami, kelihatan bahawa Yunani memanfaatkan isu-isu alam sekitar kali ini.”

Kementerian luar Yunani membalas bahawa Ankara “mempolitikkan isu alam sekitar yang jelas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.