Dua kuda tentera dalam keadaan serius selepas melepaskan diri, berlari merentasi London

(SeaPRwire) –   Dua kuda tentera yang melarikan diri dan berlari bermil-mil melalui jalan raya selepas terkejut dengan bunyi pembinaan dan melemparkan penunggang mereka dalam keadaan serius dan memerlukan operasi, kata seorang pegawai kerajaan British pada Khamis.

Haiwan-haiwan itu antara kumpulan empat kuda yang melepaskan diri semasa latihan rutin pada Rabu berhampiran Istana Buckingham, melemparkan penunggang mereka dan menyebabkan kekacauan apabila berlari melalui jalan raya pusat bandar London semasa waktu sibuk pagi.

Dua daripada kuda memerlukan operasi dan satu dipindahkan ke hospital haiwan, kata pada X, platform media sosial.

“Tiga daripada mereka dalam keadaan baik, dua daripada mereka malangnya dalam keadaan agak serius dan tentu sahaja kami akan memantau keadaan itu,” kata menteri pertahanan James Cartlidge kepada Sky News. “Mereka dalam keadaan serius, tetapi setakat yang saya faham, masih hidup.”

Tiga daripada askar yang terlempar daripada kuda mereka dimasukkan ke hospital dengan kecederaan, tetapi dijangka pulih sepenuhnya dan kembali bertugas.

Kuda-kuda terlepas dari Pengawal Istana, pengawal istiadat raja dan ciri-ciri fungsi negara di London, dinamakan sebagai Vida, Trojan, Quaker dan Tennyson.

Cartlidge mengenal pasti Vida sebagai kuda putih yang dilihat basah dengan darah apabila berlari pada kelajuan tinggi ke bawah Aldwych, di antara pusat kewangan sejarah London dan kawasan teater sibuk West End lebih daripada 5 batu dari mana ia melarikan diri.

Vida berlari seiring dengan kuda hitam bernama Quaker yang boleh dilihat menabrak teksi apabila ia memasuki laluan datang selepas berlari melalui lampu merah di persimpangan.

semuanya ditangkap tidak lama selepas itu dan dibawa kembali ke khemah di Hyde Park.

Cartlidge berkata tentera melatih dengan kira-kira 150 kuda setiap hari, jadi insiden itu sangat jarang berlaku.

“Sayangnya kita telah melihat apa yang berlaku, tetapi semua yang boleh saya katakan ialah perkara penting … tiada kecederaan serius kepada orang awam setakat yang kami sedar, dan tentu sahaja kami akan mengawasi situasi itu,” katanya kepada LBC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.