Presiden Perancis Macron akan huraikan visi untuk Eropah menjadi kuasa global yang lebih berani sebelum pilihan raya Parlimen Eropah

(SeaPRwire) –   Dijangka akan menggariskan visinya untuk Eropah menjadi kuasa global yang lebih tegas menentang latar belakang perang di Ukraine dan cabaran keselamatan dan ekonomi yang lain, dalam ucapan pada Khamis sebelum pilihan raya Parlimen Eropah yang penting pada Jun.

Perdana Menteri Perancis merancang untuk memberi tumpuan kepada isu-isu geopolitik dan strategik di Eropah, termasuk pertahanan, ekonomi, melindungi alam sekitar dan melindungi demokrasi, para penasihatnya berkata. Perang Rusia di Ukraine, kini memasuki tahun ketiga, dijangka menjadi tema utama ucapan yang akan disampaikan Macron di Universiti Sorbonne, Paris pada Khamis.

menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang agresif Rusia, dan Macron sering berselisih dengan pemimpin Barat lain apabila beliau menegaskan bahawa Eropah mesti berdiri bersama negara itu dengan apa harga sekalipun. Bulan lepas, presiden Perancis itu mengejutkan pemimpin Eropah dengan menyatakan bahawa menghantar tentera Barat ke Ukraine untuk menguatkan pertahanannya tidak boleh diketepikan.

Macron, seorang penyokong kuat Eropah, juga dijangka akan menggalakkan sokongan untuk parti pusatnya, Renaissance di hadapan pilihan raya Parlimen Eropah pada 6-9 Jun. Presiden Perancis itu kehilangan majoritinya di Perhimpunan Kebangsaan Perancis, dewan parlimen paling berpengaruh di Perancis, selepas pilihan raya 2022 kepada gabungan kiri jauh dan parti kanan jauh National Rally.

Keadaan sosial di Perancis kekal tegang apabila Paris menghadapi protes daripada guru, pegawai polis, dan petani dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Protes itu mengikuti demonstrasi besar-besaran tahun lepas terhadap cadangan Macron yang akhirnya berjaya untuk meningkatkan umur persaraan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.