Dua bekas pekerja PBB dituduh terlibat dalam konspirasi menjual peralatan tentera di Libya

(SeaPRwire) –   Dua bekas pekerja PBB telah didakwa terlibat dalam konspirasi menjual drone dan peralatan tentera lain di Libya, polis Kanada berkata Selasa.

Jurucakap RCMP Sarjan Charles Poirier berkata kesalahan yang didakwa berlaku antara 2018 dan 2021, apabila dua lelaki itu bekerja di Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, agensi PBB beribu pejabat di Montreal.

Polis mengenal pasti dua lelaki itu sebagai Fathi Ben Ahmed Mhaouek, 61, dan Mahmud Mohamed Elsuwaye Sayeh, 37. Poirer berkata mereka melanggar sanksi PBB berkaitan peperangan saudara Libya. Sanksi itu mempunyai kuasa undang-undang di Kanada melalui peraturan persekutuan.

“Apa yang kami jumpai ialah melalui syarikat cangkung, mereka cuba menjual ini ke Libya, yang merupakan pelanggaran terus peraturan itu,” kata Poirier, tambah peralatan tentera termasuk drone besar yang boleh membawa beberapa peluru berpandu.

Poirier berkata peraturan itu melarang sesiapa di Kanada membekalkan peralatan tentera kepada mana-mana faksi yang berperang dalam peperangan saudara Libya, atau membantu membiayai kumpulan-kumpulan itu. Konspirasi yang didakwa, katanya, akan memberi faedah kepada salah satu daripada dua faksi utama dalam konflik itu, yang berakhir pada 2020.

“Bahagian kedua skema ini adalah untuk mengeksport minyak mentah Libya ke China,” kata Poirier. “Jadi pada masa itu, ladang minyak berada di bawah kawalan Jeneral Khalifa Hifter dan rancangan itu adalah untuk menjual berjuta-juta tong minyak mentah kepada China tanpa sesiapa mengetahuinya.”

Faksi Hifter yang dipanggil sendiri memegang banyak bahagian timur negara semasa peperangan saudara; beliau terus menjadi tokoh yang berpengaruh di kawasan itu.

Poirier berkata Mhaouek, warganegara Kanada, ditahan pada pagi Selasa di rumahnya di pinggir bandar Montreal Ste-Catherine, Que., dan dijadualkan muncul di mahkamah Montreal lebih kemudian pada hari itu.

Rakan sekerja Mhaouek masih dalam larian. Notis merah Interpol – amaran dihantar kepada polis di seluruh dunia – dan waran seluruh Kanada telah dikeluarkan untuk penangkapan Sayeh.

Poirier berkata penyiasat tidak mempunyai petunjuk bahawa peralatan tentera atau minyak mentah pernah sampai ke destinasi akhir yang dikatakan, tetapi beliau berkata jika mereka telah, dua konspirator itu berada untuk mendapat beberapa juta dolar dalam komisen.

“Teori di sebalik motivasi terutamanya adalah kewangan,” katanya. Walau bagaimanapun, ia juga akan memberi faedah kepada China dengan membenarkannya menyokong secara terselindung faksi Hifter dan dengan memberikan negara itu akses terutama kepada minyak Libya.

Poirier berkata siasatan bermula pada 2022 selepas RCMP menerima apa yang digambarkannya sebagai “maklumat yang boleh dipercayai”.

Kedua-dua lelaki itu mempunyai kekebalan diplomatik kerana bekerja dengan PBB. Kekebalan mereka perlu dibatalkan oleh ICAO sebelum dua lelaki itu boleh didakwa.

Pertubuhan PBB, yang menetapkan piawaian penerbangan antarabangsa, telah bekerjasama dengan siasatan polis.

“Tiada petunjuk bahawa ICAO mengetahui konspirasi itu sehingga mereka dihubungi oleh kami,” kata Poirier.

Polis tidak tahu di mana Sayeh, warganegara Libya, mungkin berada.

“Beliau mungkin di Libya, tetapi dengan tahap pengaruh dan rangkaian yang dimiliki oleh lelaki-lelaki ini bekerja di ICAO, beliau boleh berada di mana sahaja,” kata Poirier.

Agensi penerbangan awam PBB berkata dalam kenyataan emel bahawa ia komited untuk mematuhi undang-undang Kanada, piawaian PBB dan kod etikanya sendiri.

“ICAO memberikan kerjasama penuh kepada siasatan RCMP terhadap individu yang terlibat dalam aduan, yang meninggalkan organisasi beberapa tahun lalu,” kata agensi itu. “ICAO sangat mengutuk sebarang tindakan individu yang tidak konsisten dengan nilai-nilai organisasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.