COVID-19: Trump ancam sekat dana kepada WHO kerana ‘lebihkan China’

Donald Trump mengancam menyekat dana kepada WHO kerana didakwa melebihkan China dalam usaha menangani pandemik koronavirus. -Gambar fail

WASHINGTON: Donald Trump pada Selasa mengancam menyekat dana kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana didakwa melebihkan China dalam usaha menangani pandemik koronavirus.

Presiden Amerika Syarikat (AS) itu memberitahu negara itu merupakan penyalur dana terbesar dalam pembiayaan WHO, lapor AFP.

"Kami akan sekat wang yang akan disalurkan kepada WHO," kata Trump.

Bagaimanapun, beliau tidak memberi butiran tentang jumlah dana yang akan disekat, namun menafikan berkata akan melakukannya.

"WHO nampaknya sangat berat sebelah ke arah China. Itu tindakan yang tidak betul," tegasnya.

Banyak komen diterima pada kenyataan awal di Twitter di mana dia menuduh WHO memberi perhatian lebih kepada China.

Trump turut bertanya mengapa WHO memberikan saranan yang salah ketika merujuk kepada nasihat PBB untuk mengurangkan perjalanan antarabangsa untuk menghentikan virus yang mula merebak dari China.

"Mujur saya menolak nasihat mereka untuk membuka sempadan kita kepada China," kata Trump.

China menghadapi kritikan di Washington, terutamanya dari parti Republikan, dalam cara menangani pandemik.

Trump sendiri telah menyatakan keraguan mengenai ketepatan statistik China untuk kes-kes kematian berhubung pandemik itu.

Bagaimanapun, Trump sendiri telah dikritik secara meluas kerana awalnya menyamakan virus itu dengan selesema biasa dan berkata berada ia di bawah kawalan di Amerika Syarikat sebelum menyedari ia adalah isu kecemasan negara.

Lebih 12,000 rakyat AS meninggal dunia akibat COVID-19 dengan lebih 400,000 dijangkiti setakat ini.