Bot berisi mayat terurai 9 pendatang Afrika ditemui terdampar di Brazil

(SeaPRwire) –   Polis Brazil sedang menyiasat penemuan mengerikan sebuah bot penuh mayat mengatakan yang mati kemungkinan dari Mali dan Mauritania.

Nelayan di negeri pantai utara Brazil Pará mendapati bot terapung Sabtu di Lautan Atlantik. Polis Persekutuan Brazil mengatakan dalam kenyataan lewat Isnin mereka telah menemui sembilan mati keseluruhan.

“Dokumen dan objek yang ditemui berhampiran mayat menunjukkan bahawa mangsa adalah pendatang dari benua Afrika, dari kawasan Mauritania dan Mali,” kenyataan itu membaca. Polis menambah bahawa kewarganegaraan lain mungkin di kalangan yang mati.

Bot kanu berbentuk dan berwarna putih dan biru berukuran kira-kira 39 kaki panjang yang ditemui di Brazil berkongsi ciri-ciri yang sama dengan pirogues nelayan Mauritania kerap digunakan oleh pelarian dan pelarian Afrika Barat melarikan diri ke Kepulauan Canary Sepanyol, menunjukkan Brazil mungkin bukan tujuan mereka.

Laluan Atlantik dari Afrika Barat ke wilayah Kesatuan Eropah adalah salah satu yang paling berbahaya di dunia. Bot yang melepasi tujuan boleh ditarik jauh oleh angin perdagangan dan arus Atlantik dari timur ke barat, terapung selama berbulan-bulan. Penumpang bot sering mati kehausan dan kekurangan zat. Yang lain juga diketahui melompat ke dalam lautan kerana putus asa.

Siasatan oleh Associated Press yang diterbitkan tahun lepas mendedahkan bahawa pada 2021, sekurang-kurangnya tujuh bot dari barat laut Afrika telah dijumpai di Brazil dan Brazil, semuanya membawa mayat.

Lonjakan 500% dalam migrasi dari pantai barat laut Afrika ke Sepanyol tahun ini telah membimbangkan pihak berkuasa Eropah. Walaupun perjanjian 210 juta euro ditandatangani Februari antara Kesatuan Eropah dan Mauritania, kebanyakan keberangkatan telah berlaku dari negara Afrika Barat itu.

Walaupun lebih 13,000 pendatang telah tiba di Kepulauan Canary sejauh ini pada 2024, mengikut kementerian dalam negeri Sepanyol, beratus-ratus lagi dilaporkan hilang. Di Mauritania, keluarga bahkan menubuhkan “suruhanjaya kebangsaan” ditugaskan mencari pendatang yang hilang. Mereka telah mengikuti berita bot yang dijumpai di Brazil dengan cemas, mengikut keluarga yang menghubungi AP.

Polis Persekutuan Brazil mengatakan mereka masih bekerja untuk mengenal pasti mayat dan punca kematian, tugas sukar mengingat keadaan pembusukan lanjut yang mereka ditemui dalam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.