Bayi perempuan diselamatkan dari rahim ibu yang sudah mati berikutan serangan udara Israel meninggal di hospital Gaza

(SeaPRwire) –   Seorang bayi perempuan Palestin yang lahir prematur, diselamatkan dari rahim ibunya tidak lama setelah wanita itu terbunuh dalam serangan udara, telah meninggal, kata pamannya Jumaat.

Sabreen Jouda meninggal di sebuah hospital di Gaza pada Khamis selepas kesihatannya merosot dan pasukan perubatan tidak dapat menyelamatkannya, kata pamannya, Rami al-Sheikh.

Rumah Sabreen di bandar selatan Gaza Rafah telah dihentam oleh serangan udara Israel tidak lama sebelum tengah malam Sabtu. Ibu bapanya dan adik perempuannya berusia 4 tahun terbunuh.

Penyelamat membawa mayat ke sebuah hospital, di mana pekerja perubatan melakukan pembedahan caesaran kecemasan ke atas ibunya, Sabreen al-Sakani, yang berusia 30 minggu hamil. Bayi itu dikekalkan di inkubator di unit rawatan intensif neonatal di hospital lain sehingga meninggal dunia lima hari kemudian.

Al-Sheikh memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa Sabreen dikebumikan bersama bapanya pada Khamis.

“Kami terikat dengan bayi ini dengan cara gila,” katanya, bercakap berhampiran kubur Sabreen di sebuah tanah perkuburan di Rafah.

“Tuhan telah mengambil sesuatu daripada kami tetapi memberi kami sesuatu sebagai gantinya” dengan bayi itu terselamat selepas keluarganya mati, katanya. “Tetapi (kini) dia telah mengambil mereka semua. Keluarga abang saya telah dilenyapkan sepenuhnya. Ia telah dipadamkan daripada senarai awam. Tiada jejak beliau yang tinggal.”

Lebih daripada 34,000 orang Palestin telah terbunuh semasa , menurut pegawai kesihatan tempatan, yang mengatakan kira-kira dua pertiga daripada yang mati ialah wanita dan kanak-kanak. Pegawai kesihatan tidak membezakan antara pejuang dan orang awam dalam jumlah mereka.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan serangan darat dan udara yang menghancurkan di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan militan pada 7 Oktober terhadap selatan Israel. Militan membunuh kira-kira 1,200 orang di Israel dan mengambil 250 orang sebagai tebusan.

Lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah mencari perlindungan di Rafah, di mana Israel telah melancarkan serangan hampir setiap hari ketika mereka bersiap untuk serangan berkemungkinan di bandar itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.