China mengatakan helikopter Australia ‘mencetuskan’ tindak balas selepas berlaku hampir insiden dengan jet China

(SeaPRwire) –   China berkata pada Selasa tentera mereka mengambil langkah-langkah untuk memberi amaran dan memberi maklumat kepada pesawat Australia selepas Australia menyalahkan jet pejuang China kerana membahayakan salah satu helikopter tentera mereka di atas Laut Kuning.

Insiden itu boleh mencipta perselisihan baru antara negara-negara yang cuba membina semula hubungan berikutan tahun 2020 yang rendah, apabila Canberra menyeru supaya diadakan siasatan bebas mengenai asal-usul COVID-19, dan Beijing membalas dengan halangan perdagangan.

Menteri Pertahanan Australia Richard Marles berkata jet pejuang J-10 China menjatuhkan cahaya kilat di atas dan beberapa ratus meter di hadapan helikopter MH60R Seahawk Australia dalam penerbangan rutin pada Sabtu.

Tiada seorang pun cedera dalam insiden itu, yang berlaku semasa operasi untuk menguatkuasakan sanksi terhadap Korea Utara.

Perdana Menteri Anthony Albanese berkata ia tidak dapat diterima bagi anggota pertahanan Australia berada dalam bahaya di ruang udara antarabangsa.

Pada Selasa, jurucakap kementerian luar China berkata pesawat tentera Australia sengaja terbang dalam jarak dekat dengan ruang udara China dengan cara “provokatif” yang membahayakan keselamatan udara maritim.

“Pesawat tentera Australia terbang berhampiran ruang udara China dengan cara mengancam,” kata jurucakap itu, Lin Jian, kepada sidang media rutin.

“Tentera China mengambil langkah-langkah perlu di tempat kejadian untuk memberi amaran dan memberi maklumat kepada pihak Australia,” katanya, tambah bahawa situasi itu ditangani dengan cara konsisten dengan undang-undang dan peraturan China, dan profesional serta selamat.

“China telah mencatat protes serius kepada pihak Australia atas tindakan berisiko mereka,” kata Lin. “Kami menyeru pihak Australia untuk segera menghentikan provokasi dan hiperbola untuk mencegah salah faham dan kesilapan perhitungan.”

China juga dituduh tingkah laku tidak selamat di udara oleh negara-negara lain, termasuk Kanada dan Amerika Syarikat.

Australia juga sebelum ini menuduh China tingkah laku “tidak selamat dan tidak profesional” di laut.

Di Sydney, Albanese memberitahu penyiar Nine’s Today Show bahawa anggota Pertahanan Australia berada “di perairan antarabangsa, ruang udara antarabangsa”, ketika mereka bekerja untuk memastikan sanksi PBB yang dikenakan ke atas Korea Utara dilaksanakan.

“Mereka tidak sepatutnya berada dalam bahaya,” katanya, tambah bahawa dia mengharapkan penjelasan daripada China mengenai insiden itu, dan Australia telah membuat “perwakilan yang sangat kuat pada setiap peringkat kepada China”.

Perdana Menteri China Li Qiang dijangka melawat Australia bulan depan, katanya, tambah “Kami akan jelaskan pendirian kami juga dalam perbincangan.”

Helikopter itu, terbang dari kapal perusak HMAS Hobart, mengelakkan cahaya kilat itu. Konfrontasi itu meletakkan pesawat dan mereka di atas kapal dalam bahaya, walaupun tiada seorang pun cedera, menurut kenyataan kementerian pertahanan Australia secara berasingan.

Insiden itu merupakan kedua dalam enam bulan untuk merosakkan apa yang sebaliknya merupakan pembaharuan hubungan antara kedua-dua negara selepas tahun-tahun hubungan tegang dan pertikaian perdagangan.

Pada November, Australia berkata kapal tentera laut China menyakiti beberapa penyelamnya di perairan Jepun dengan menggunakan sonar bawah air. China menafikan ia menggunakan sonarnya; Walau bagaimanapun Australia menolak penjelasan itu.

Pada 2022, Australia membantah selepas kapal tentera laut China menunjukkan laser ke arah kapal terbang pengawasan tentera Australia berhampiran pantai utara Australia.

Dalam insiden berasingan pada 2022, Australia berkata pesawat pejuang China secara berbahaya menghalang kapal terbang pengawasan tentera Australia, melepaskan “bundel kertas aluminium” yang dimasukkan ke dalam enjin kapal terbang Australia.

Liu Jianchao, ketua bahagian antarabangsa Parti Komunis China, berkata semasa lawatan ke Australia pada November gerakan tentera laut Australia di Laut China Selatan dan Laut China Timur kelihatan seperti usaha untuk mengandungi China.

Australia telah menolak ini, dengan berkata ia menghormati hak semua negara untuk menjalankan kebebasan pelayaran dan penerbangan mengikut undang-undang antarabangsa.

China mendakwa kedaulatan ke atas sebahagian besar Laut China Selatan, saluran untuk lebih daripada AS$3 trilion perdagangan laut tahunan, , Vietnam, Indonesia, Malaysia dan Brunei. Tribunal antarabangsa pada 2016 berkata tuntutan meluas China tidak mempunyai asas undang-undang.

Kapal-kapal tentera laut China telah dipantau jauh dari pantai Australia beberapa kali dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk mengawasi latihan bersama tentera Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.