Musim monsun di ambang pintu, minggu-minggu akan datang mungkin menentukan hasil perang Burma

(SeaPRwire) –   Di hutan rimba tenggara Burma Dawna Hills, pemberontak dari sebuah kumpulan etnik bersenjata berjuang untuk menahan barisan penguat yang dihantar oleh junta negara untuk cuba merebut semula Myawaddy, sebuah lokasi perdagangan penting di sempadan Thai.

Apa yang berlaku dalam beberapa minggu akan datang dalam perebutan Myawaddy dan lokasi strategik lain di Burma boleh menentukan fasa seterusnya konflik berdarah yang telah menyeret selama lebih tiga tahun dan akhirnya menentukan nasib junta.

Burma telah terjun ke dalam kekacauan sejak rampasan kuasa tentera pada Februari 2021 yang membawa kepada bangkitnya tentangan bersenjata yang kini bekerja bersama kumpulan pemberontak etnik minoriti, beberapa daripada mereka telah berjuang melawan tentera selama dekad.

Junta dan tentangan mempunyai jendela terhad untuk mendapat keuntungan atau mengekalkan kawalan mereka, kerana awan monsun penuh hujan mula bergerak merentasi Burma pada awal Jun. Cuaca sedemikian terutamanya menyukarkan tentera yang tersebar di beberapa garis hadapan dengan meredam kelebihan kuasa udara mereka, menurut penganalisis.

Dalam timbangan terletak lokasi perdagangan dan tentera penting, termasuk Myawaddy di tenggara, kawasan Rakhine barat di mana junta dan kantung-kantung wilayah lain sepanjang sempadan dengan Bangladesh, China, India dan Thailand.

Beberapa daripada kawasan ini adalah kawasan yang junta akan cuba merebut semula atau mengekalkan sebelum hujan tiba, walaupun pemberontak berusaha untuk mengekalkan momentum mereka, kata Zachary Abuza, profesor di Kolej Perang Negara AS dan pakar khusus Asia Tenggara.

“Terdapat beberapa objektif strategik yang sangat penting bagi tentera dalam minggu-minggu akan datang,” katanya, merujuk kepada pertempuran penting yang sedang berlangsung, termasuk yang untuk Myawaddy dan bandar-bandar di negeri Rakhine.

Jurucakap junta tidak menjawab panggilan dari Reuters.

Sejak Oktober, junta telah menghadapi rentetan kekalahan medan tempur dan, bersama-sama dengan ekonomi yang merosot, berjuang dengan cabaran terbesarnya sejak berkuasa.

Ia telah kehilangan kawalan kira-kira separuh daripada 5,280 kedudukan tentera, termasuk pos, pangkalan dan ibu pejabat, dan 60% wilayah yang sebelum ini dikawal di kawasan minoriti etnik, menurut anggaran Institut Keamanan Amerika Syarikat (USIP).

Tentera mungkin dalam tempoh enam bulan akan datang kehilangan kawalan ke atas semua kawasan sempadan dengan Bangladesh, China, India dan Thailand, kawasan di mana ia sedang berperang dengan campuran kumpulan pemberontak, berkata seorang pegawai Thai dan sumber diplomatik kepada Reuters, berdasarkan penilaian mereka terhadap pertempuran yang berlangsung.

Tersebar tipis di sepanjang wilayah sempadan yang terlepas dari cengkaman mereka, junta mungkin akan melihat untuk mengkonsolidasikan sumber dan memberi keutamaan kepada kawasan utama, kata mereka.

Kedua-duanya meminta untuk tidak disebut kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Tetapi mereka menambah bahawa walaupun junta lemah dan kekurangan tentera, ia telah mengekalkan kuasa tembakan untuk menimbulkan kerosakan yang ketara kepada kumpulan pemberontak dan mengekalkan kawasan dataran rendah tengah, rumah kepada majoriti orang Bamar.

Walaupun terkepung, pasukan kerajaan masih boleh mempertahankan diri dengan kuat dan memanjangkan konflik, kata Thitinan Pongsudhirak, seorang ahli politik serantau di Bangkok.

“Saya fikir ini boleh ditarik lama,” katanya, merujuk kepada kekacauan di negara itu. Tetapi beliau menambah bahawa kawalan junta pada akhirnya “tidak mampan”.

“Tulisan sudah tertera di dinding,” kata Thitinan, menunjuk kepada kekalahan medan tempur, tentangan yang berani dan sokongan popular yang kurang.

Selepas kehilangan kawalan Myawaddy, tentera telah berusaha untuk merebut semula bandar itu, saluran perdagangan sempadan bernilai lebih $1 bilion setahun.

Kumpulan Tentera Kebangsaan Karen (KNU), salah satu tentera etnik tertua Burma, yang pada mulanya mengusir tentera dari Myawaddy, kini berjuang untuk mengekalkan serangan junta.

“Lebih 1,000 tentera sedang menghampiri dan maju ke Myawaddy tetapi pasukan bersama KNLA masih berusaha keras untuk menghalang, menghalang dan menyerang mereka,” kata jurucakap KNU Saw Taw Nee kepada Reuters, merujuk kepada pertempuran antara tentera junta dan sayap bersenjata kumpulan itu, Tentera Pembebasan Kebangsaan Karen.

“Pertempuran sengit berlaku setiap hari.”

Kira-kira 600 batu ke barat Myawaddy, junta berjuang melawan Tentera Arakan yang menekan untuk menguasai Ann, ibu pejabat tentera serantau utama.

Paip Gas Burma-China sepanjang 491 batu juga melalui Ann, dengan stesen pam utama terletak berhampiran bandar itu, yang dianalisis menunjukkan tentera akan melakukan segala-galanya untuk mengekalkannya.

Hujan monsun akan membuat operasi kuasa udara tentera – kelebihan utama junta – lebih sukar dengan penutupan awan yang memberi kesan penggunaan bom buta yang biasanya digunakan oleh tentera udara, kata Richard Horsey, penasihat kanan Kumpulan Krisis untuk Burma.

“Ia juga lebih sukar dan berbahaya bagi helikopter untuk beroperasi dalam musim monsun – untuk mengangkut tentera, menyediakan semula pangkalan yang terputus hubungan oleh tentangan anti-kerajaan, dan memberikan sokongan tembakan,” kata Horsey.

Pengkhianatan tentera di seluruh negara dalam bulan-bulan kebelakangan ini menunjukkan bahawa kegagalan junta untuk menyediakan semula tentera dengan makanan, air, peluru dan bekalan perubatan telah menyebabkan moral runtuh, menurut Abuza di Kolej Perang Negara.

Hujan akan memberikan kelebihan kepada pasukan tentangan yang mempunyai momentum kemenangan berbilang tetapi mereka kekal sebagai gabungan tentera etnik dan kumpulan tentangan akar umbi yang kurang koordinasi kritikal, menurut penganalisis.

“Memudahkan koordinasi strategik di kalangan pelbagai kumpulan akan mengambil masa, tetapi ia akan menjadi faktor penentu dalam menentukan hasil konflik di Burma,” kata Ye Myo Hein dari USIP dalam laporan terbaru.

Kyaw Zaw, jurucakap Kerajaan Perpaduan Bayangan Burma, berkata junta kini hanya mengekalkan kawalan di bandar-bandar besar di tanah tinggi.

“Malah di sana, mereka mendapat ancaman.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.