Australia kata uskup, serangan gereja paderi adalah ‘insiden pengganas’

(SeaPRwire) –   Polis Australia kini menyatakan bahawa serangan menikam uskup dan paderi semasa upacara di luar Sydney adalah satu “insiden pengganas”.

Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun, yang tidak dikenal pasti secara awam, kekal ditahan Selasa selepas serangan pada Isnin malam di Gereja St. Mary’s di Wakeley.

“Kami percaya terdapat unsur-unsur yang dipenuhi dari segi ekstremisme agama yang bermotivasi,” kata Ketua Polis New South Wales, Karen Webb, Selasa, mengikut Reuters. “Selepas mempertimbangkan semua bahan, saya mengisytiharkan bahawa ia adalah insiden pengganas.”

Siaran langsung gereja menunjukkan seorang lelaki, kemudian dikenal pasti sebagai Uskup Mar Mari Emmanuel, di belakang altar di gereja apabila seorang lelaki berjalan ke arahnya sambil memegang objek yang tidak diketahui. Lelaki itu menerkamnya dan mula menikamnya di dada.

Jemaah gereja menjerit dan bergegas membantu uskup, yang boleh dilihat jatuh ke tanah sementara suspek terus menyerang.

Video serangan itu tersebar dengan cepat di media sosial dan orang ramai yang marah berkumpul di gereja itu menuntut balas, mengikut Associated Press. Mereka melemparkan batu bata dan botol kepada polis, yang sementara menghalang suspek di dalam gereja untuk keselamatannya sendiri.

Penyelamat pertama memberi bantuan kepada 30 orang yang terlibat dalam insiden di luar gereja, yang meninggalkan 7 cedera – termasuk polis, menurut Reuters. Dua puluh kenderaan polis juga rosak, tambah agensi berita itu, mengutip Webb.

Webb berkata remaja lelaki yang disyaki dalam serangan gereja telah dikenali oleh polis, tetapi tidak pernah disenaraikan sebagai ancaman pengganas. Dia telah disabitkan kesalahan pada Januari termasuk memiliki pisau lipat, bersenjata dengan senjata dengan niat untuk melakukan kesalahan yang boleh didakwa, menakut-nakutkan dan merosakkan harta, tetapi mahkamah Sydney melepaskannya dengan ikatan kelakuan baik, menurut Associated Press, mengutip Australian Broadcasting Corporation.

Emmanuel mempunyai pengikut yang kuat di media sosial dan berani bersuara mengenai pelbagai isu, termasuk situasi di Gaza dan sekatan COVID-19, menurut AP.

Gereja itu berkata dalam kenyataan bahawa “penyerang itu menghampiri mimbar dengan pisau tersembunyi kemudian menerkam untuk memberikan beberapa pukulan; ke kepala, kemudian beberapa ke badan.”

“Lelaki itu juga membuat cubaan lagi ke atas salah seorang Paderi Paroki kami, Fr. Isaac Royel, yang juga menerima rawatan untuk kecederaan yang dialami,” tambahnya. “Tiada orang lain di Gereja yang mengalami kecederaan melalui penyerang [dan dia] dengan cepat ditangkap oleh orang setia duduk berhampiran, dan telah ditahan oleh Polis yang kini mempunyainya di bawah kawalan.”

Ia juga berkata Emmanuel “stabil dan pulih”.

Serangan itu berlaku hanya beberapa hari selepas serangan di Sydney yang mengorbankan enam nyawa.

’ Stephen Sorace dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.