Ahli Parlimen Yunani akan dihadapkan kepada tuduhan jenayah selepas pergaduhan fizikal dengan rakan sekerja di Parlimen

(SeaPRwire) –   berkata bahawa beliau akan mencari tindakan jenayah terhadap seorang ahli parlimen yang didakwa memukul rakan sekerjanya semasa perbahasan pada Rabu.

Ahli parlimen itu, yang tidak dinamakan, telah digantung selama 15 hari selepas pergaduhan itu, yang berlaku tepat di luar bilik perbahasan dan disaksikan oleh beberapa rakan sekerja.

“Kami boleh mengheret pelaku serangan kotor dan barbar ini, untuk mendakwanya dengan kesalahan di bawah prosedur laju,” Kata Ketua Speaker Constantine Tassoulas.

“Kekebalan parlimen hanya terpakai untuk kesalahan ringan, tetapi bukan kesalahan berat,” katanya, menambah bahawa beliau telah mengarahkan parlimen untuk mengiringi ahli parlimen itu ke pihak berkuasa pendakwaan.

Secara berasingan, mahkamah kemudian pada hari Rabu mengecualikan parti kanan jauh Spartans daripada senarai parti politik yang memenuhi keperluan untuk bertanding dalam pilihan raya Parlimen Eropah pada bulan Jun.

Mahkamah tidak segera menerangkan sebab-sebab kenapa parti itu diketepikan daripada senarai. Keputusan itu mengikuti petisyen oleh tiga parti politik untuk mengecualikan Spartans kerana didakwa mempunyai kaitan dengan parti kanan jauh Golden Dawn, yang ahli kepimpinannya dipenjara pada tahun 2020 selepas disabitkan bersalah atas pertuduhan menjadi ahli organisasi jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.