Pameran Hortikultur Antarabangsa 2024 Chengdu Membuka

(SeaPRwire) –   Jawatankuasa Penganjur Pameran Hortikultur Antarabangsa 2024 Chengdu

CHENGDU, China, 25 April 2024 — Pada 26 April, Pameran Hortikultur Antarabangsa 2024 Chengdu (Expo 2024 Chengdu atau EXPO) secara rasminya dibuka dengan tema pusat “Bandar Taman, Habitat yang Indah”, dan akan berterusan sehingga 28 Oktober.

Menurut jawatankuasa penganjur, pameran tahun ini akan menyeluruh kawasan seluas 3,633 mu (kira-kira 2.42 km persegi), dan bilangan taman pameran, bilangan taman dari luar negara, bilangan taman dari persatuan dan korporat, antara aspek lain, telah semuanya menetapkan rekod baharu kategori B. Pameran juga mengumpul dan mendedahkan Cadangan Pengurusan Karbon Rendah, yang pertama jenisnya dalam sejarah acara lebih daripada enam dekad.

Untuk menonjolkan ciri-ciri bandar tuan rumah dengan lebih baik, lokasi utama di Kawasan Baru Timur Chengdu memanfaatkan kekuatan semula jadi dengan memelihara lebih 100 spesies pokok asli dalam demonstrasi serasi antara manusia dan alam sekitar. Sementara itu, taman antarabangsa seperti dari Montpellier, Manchester dan “Taman Mawar Berlin Iceberg” Berlin menggambarkan keragaman dan pertukaran dalam hortikultur global.

Sepanjang tempoh EXPO, lebih 2,000 aktiviti seperti pertandingan pengubahan bunga antarabangsa dan pameran warisan budaya tak ketara juga akan berlangsung di Chengdu, untuk mempromosikan interaksi dan kerjasama antarabangsa antara kebun binatang, hortikultur, florikultur dan industri nurseri, kemanusiaan dan seni halus.

Mengapa Pameran Hortikultur Antarabangsa tahun ini diadakan di Chengdu, mungkin orang boleh mencari jawapannya dalam buku oleh ahli hortikultur dan ahli botani British Ernest Henry Wilson. Dalam karyanya China, Mother of Gardens yang diterbitkan pada tahun 1930-an, Wilson merujuk kepada Chengdu sebagai “Taman China Barat”.

Wilson menyedari bahawa “wilayah yang cantik dan subur ini” tidak mengenal kemarau atau kelaparan, dan secara asas semua sayuran dan bahan minyak yang boleh dimakan dijumpai di Chengdu, dengan kualiti mereka biasanya lebih unggul daripada lawan dari tempat lain. Berkat penyelidikan saintifik hari ini, orang telah lama mendedahkan “rahsia” di sebalik kecantikan dan kesuburan Chengdu: Perbezaan altitud lebih 5,000m adalah asas keunggulan Chengdu yang tiada tandingan dalam kepelbagaian biologi.

Wilson melalui kebanyakan China, dan beliau membuat kesimpulan bahawa “Chengdu mempunyai penduduk 350,000 orang, dan dalam beberapa aspek ia boleh dianggap sebagai bandar yang paling indah di China.” Berikutan perkembangan zaman, jumlah penduduk kekal Chengdu telah melebihi 20 juta orang, dan ibu negeri Sichuan ini bergerak maju di jalan pembangunan bandar megatropolis mampan, iaitu pembinaan bandar taman.

Berikutan kemajuan usaha pembinaan bandar taman, industri hortikultur Chengdu telah mendapat dorongan yang luar biasa. Kini, Chengdu merupakan rumah kepada lebih 1,500 spesies tumbuhan, dengan jumlah keluasan tanaman kira-kira 900,000 mu (kira-kira 600 km persegi), 26 pasaran bunga dan pokok profesional, dan lebih 2,000 kedai bunga, yang mengapa ia merupakan hab pengedaran bunga dan pokok terbesar di China Barat, dengan output tumbuhan tahunan kira-kira RMB 13 bilion.

Sumber: Jawatankuasa Penganjur Pameran Hortikultur Antarabangsa 2024 Chengdu

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Nama Perhubungan:
Cik Hou
Tel: 86-10-63074558