noco-noco bekerjasama dengan Binex untuk membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian dan pengumpulan karbon dalam tanah

(SeaPRwire) –   Singapura dan Tokyo, 24 April 2024 – noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC), (“noco-noco”), telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Binex Inc. Tokyo (“Binex”) untuk bersama-sama membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian.

Singapura, Tokyo, April 24, 2024 — Singapura dan Tokyo, 24 April 2024 – noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC), (“noco-noco”), telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Binex Inc. Tokyo (“Binex”) untuk bersama-sama membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian.

Gambar: Penanaman Sorgum di Thailand

Dengan misi utamanya dalam tindakan iklim untuk mengurangkan pelepasan karbon, noco-noco, selain teknologi pemisah X-SEPATMnya yang memanjangkan hayat bateri litium-ion kira-kira lima kali ganda, juga bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membangunkan kredit karbon. Kini, dengan ribuan hektar kredit deforestasi berasaskan alam di bawah pembangunan di Papua New Guinea, noco-noco menjalankan kerjasama dengan Binex untuk mempelbagaikan kepada kredit karbon berasaskan pertanian.

Binex kini terlibat dalam meningkatkan pengeluaran biowarisan dengan menanam sorgum, ahli keluarga Gramineae. Jenis sorgum khusus yang digunakan mempunyai hasil yang tinggi, mampu menghasilkan biomassa yang besar. Dibangunkan melalui penyelidikan kolaboratif dengan Universiti Tokyo, Binex bertujuan untuk merevolusikan industri biowarisan dengan pendekatan inovatif ini. Manakala sorgum jenis bijian konvensional mempunyai biomassa antara 40 hingga 60 tan/hektar/tahuni, jenis sorgum yang digunakan Binex mempunyai hasil melebihi 250 tan/hektar/tahunii.

Berhadapan cabaran perubahan iklim yang meningkat, projek sorgum Binex selari dengan beberapa matlamat Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pelepasan karbon, memperbaiki kesihatan tanah, dan meningkatkan mata pencarian petani. Sorgum, terkenal dengan ketahanannya, subur di tanah-tanah marginal, meningkatkan kualiti tanah. Menggunakan batang dan daun sorgum untuk pengeluaran biowarisan menawarkan alternatif ramah alam untuk minyak dan arang batu, melengkapkan tujuan penanaman makanan asalnya. Inisiatif inovatif ini dijangka menjana kredit karbon melalui penjerapan karbon tanah yang ketara semasa penanaman.

Bersenjata dengan data penanaman sorgum dari pelbagai negara dan 10,000 hektar biji benih sorgum sedia ada dan bersedia untuk diedarkan, Binex akan memulakan penanaman berskala besar tidak lama lagi. Penanaman bermula di Thailand tahun lepas (Lihat gambar dalam rencana) dan Binex merancang untuk memulakan penanaman di Australia kemudian tahun ini.

Sorgum, dengan akarnya yang dalam dan komponen tahan lasak yang tahan daripada penguraian, menawarkan peluang nyata untuk penjerapan karbon tanah. Secara sejarah, menganggarkan penyimpanan karbon tanah semasa penanaman tanaman telah menjadi cabaran disebabkan kemudaratan dan keragaman berdasarkan keadaan tanah. Dengan memberi tumpuan kepada komponen kekal dengan kestabilan berpanjangan selama ratusan atau beribu-ribu tahun,iii inisiatif ini dijangka akan menubuhkan kredibiliti dan kekekalan yang diperlukan untuk kredit karbon berkualiti tinggi.

Kajian oleh Binex menunjukkan bahawa melalui kandungan lignitnya, hanya 18 hingga 20 tan karbon setiap hektariv boleh dijerap dan dikekalkan tanpa penguraian dalam tempoh yang lama. Penyelidikan lanjut sedang dijalankan untuk meningkatkan kandungan penangkapan karbon, seperti penanaman tanpa membajak dan penggunaan bakteria untuk penangkapan karbon, dan dijangka lebih karbon boleh dijerap dengan menggabungkan kaedah ini. Melalui kaedah seperti penanaman dalam kotak akar dan pengukuran jisim akar sebenar, Binex bertujuan untuk mengukur dengan tepat kandungan karbon dalam akar ini untuk kemudian menganggarkan jisim akar dalam kawasan penanaman berskala besar. Dengan memberi tumpuan kepada karbon yang dijerap dalam komponen kekal akar, Binex akan bekerja ke arah pembangunan sekuestrasi GHG dan pengeluaran kredit karbon berkualiti tinggi.

Encik Masataka Matsumura, Ketua Pegawai Eksekutif noco-noco, menyatakan rasa gembiranya tentang perkongsian itu, dengan berkata: “Kami gembira untuk bekerjasama dengan Binex ketika kami maju misi kami untuk mengurangkan karbon dan menyediakan penyelesaian yang dipertingkatkan dengan penawaran kredit karbon berkualiti kepada pelanggan kami dalam sektor pembuatan EV dan bateri yang menjalani proses pengurangan karbon.”


i Berdasarkan keputusan ujian yang diluluskan oleh Binex.

ii Berdasarkan keputusan ujian yang diluluskan oleh Binex.

iii Data daripada kertas-kertas penyelidikan dan perbincangan dengan pakar dirujuk.

iv Kuantiti komponen kekal dalam akar apabila biomassa dituai pada kadar 200 tan/hektar.

Untuk pertanyaan media, sila emel:

Baca lebih lanjut mengenai noco-noco:

Baca lebih lanjut mengenai Binex

Untuk maklumat lanjut mengenai pengumuman berita Binex

Mengenai noco-noco Inc:

. (Nasdaq: NCNC) adalah pembekal teknologi yang bekerja untuk mempercepat peralihan global ke ekonomi yang dikarbonkan semula. Dengan fokusnya pada pengkomersialan teknologi bateri inovatif, teknologi pemisah dan elektrolit bateri revolusioner X-SEPATM yang dibangunkan di Jepun membentuk teras teknologinya. X-SEPATM memanjangkan hayat bateri dan menyediakan tahap kestabilan terma tinggi dengan membolehkan bateri mempunyai prestasi tinggi pada suhu tinggi tanpa menjejaskan prestasi pada suhu rendah. noco-noco bertujuan menangani kelestarian dengan memanjangkan hayat ekonomi bateri untuk penggunaan hayat pertama dan kedua sambil mengurangkan pemborosan sumber untuk menyediakan penyimpanan tenaga mampan dan mampu milik.

Mengenai Binex Inc:

Binex ditubuhkan untuk menangani isu makanan, alam sekitar dan tenaga secara serius dan membina rantaian nilai untuk biowarisan. Binex bertujuan untuk membiak dan menanam jenis sorgum yang menjerap karbon dioksida yang banyak semasa pertumbuhan; menyediakan bijian sorgum sebagai makanan; menghasilkan dan menyediakan biowarisan daripada sisa sorgum seperti daun dan batang; menyediakan sel bahan api yang menggunakan biowarisan sebagai pembawa hidrogen; menggunakan biowarisan dalam pembuatan semikonduktor, bahan api enjin pembakaran dalaman, dan bahan mentah petrokimia; dan membangunkan aplikasi tambahan, termasuk produk kimia yang menggantikan bahan api fosil dengan bahan mentah biomassa.

Kenyataan Selamat:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif dalam makna Seksyen 27A Akta Sekuriti Amerika Syarikat 1933, sebagaimana yang dipinda (“Akta Sekuriti”) dan Seksyen 21E Akta Pertukaran Sekuriti Amerika Syarikat (“Pertukaran Akta”) yang berdasarkan kepercayaan dan anggapan serta maklumat yang kini tersedia kepada noco-noco. Pada beberapa kes, anda boleh mengenal pasti kenyataan prospektif melalui perkataan berikut: “mungkin,” “akan,” “boleh,” “harus,” “dijangka,” “berniat,” “merancang,” “menganggarkan,” “meramalkan,” “berpotensi,” “terus,” “sasaran,” “mencari” atau bentuk negatif atau majmuk perkataan-perkataan ini, atau ungkapan lain yang meramalkan atau menunjukkan peristiwa atau prospek masa depan, walaupun bukan semua kenyataan prospektif mengandungi perkataan-perkataan ini. Mana-mana kenyataan yang merujuk kepada jangkaan, proyeksi, atau ciri-ciri lain bagi peristiwa atau keadaan masa depan, pasaran di mana noco-noco beroperasi serta sebarang maklumat mengenai keputusan operasi yang mungkin atau diasumsikan bagi noco-noco, juga merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini membabitkan risiko, ketidakpastian, dan faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan, tahap aktiviti, prestasi, atau pencapaian sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif ini. Walaupun noco-noco percaya bahawa ia mempunyai asas yang munasabah untuk setiap kenyataan prospektif, anda tidak boleh mengambil kenyataan-kenyataan ini sebagai jaminan keputusan atau keputusan operasi masa depan. Kenyataan-kenyataan ini tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang dikenal pasti dan tidak dikenal pasti, termasuk tetapi tidak terhad kepada risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dan tempat lain dalam laporan tahunan noco-noco pada Borang 10-K untuk tahun berakhir 31 Disember 2023 dan laporan-laporan suku tahunan dan borang-borang lain yang difailkan oleh noco-noco dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran selepas tarikh laporan tahunan tersebut.