Venice memulakan caj masuk harian untuk pelancong harian untuk menangani krisis pelancongan

(SeaPRwire) –   Di bawah pandangan media dunia, bandar air yang rapuh Venice melancarkan program percubaan untuk mengenakan yuran masuk sebanyak $5.35 kepada pelawat harian yang pihak berkuasa harap akan menggalakkan pengunjung daripada tiba pada hari-hari puncak dan membuat bandar itu lebih layak didiami bagi penduduknya yang semakin berkurangan.

Pengunjung yang tiba di stesen kereta api utama disambut dengan papan tanda besar yang menyenaraikan 29 tarikh sehingga Julai fasa ujian rancangan itu, serta pintu masuk baru yang memisahkan pelancong daripada penduduk, pelajar dan pekerja.

Penyelia berada di tapak untuk membimbing sesiapa yang tidak sedar tentang keperluan baru melalui proses memuat turun kod QR untuk membayar yuran itu.

“Kami perlu mencari keseimbangan baru antara pelancong dan penduduk,’’ kata pegawai pelancongan tertinggi bandar itu, Simone Venturini. “Kami perlu melindungi ruang penduduk, tentu sahaja, dan kami perlu menggalakkan kedatangan pelawat harian pada beberapa hari tertentu.”

Arianna Cecilia, yang tinggal di Rom dan melawat Venice untuk kali pertama bersama teman lelakinya, berkata ia merasa “aneh” untuk perlu membeli tiket untuk memasuki sebuah bandar di negara asalnya Itali, dan kemudian melalui pintu masuk pelancong.

Pasangan itu menginap di Treviso berhampiran, dan telah membayar yuran dan memuat turun kod QR seperti yang diperlukan sebelum tiba.

Pekerja berbaju kuning membuat pemeriksaan rawak di stesen kereta api, dan sesiapa yang ditangkap akan dikenakan denda 50 euro hingga 300 euro — walaupun pegawai berkata “pertimbangan biasa” sedang diterapkan untuk pelancaran.

Keperluan itu hanya terpakai bagi mereka yang tiba antara pukul 8.30 pagi dan 4 petang. Di luar waktu itu, akses adalah percuma dan tidak diperiksa.

Venice lama menderita di bawah tekanan pelancongan berlebihan, dan pegawai berharap projek percubaan ini boleh membantu menyediakan angka-angka lebih tepat untuk mengurus fenomena itu dengan lebih baik.

Bandar itu boleh menjejak bilangan pelawat hotel — yang tahun lepas berjumlah 4.6 juta, menurun 16% daripada . Tetapi bilangan pelawat harian, yang membentuk kebanyakan kerumunan di Venice, hanya boleh dianggarkan sehingga baru-baru ini.

Bilik Kawalan Pintar yang ditubuhkan semasa wabak telah menjejak kedatangan daripada data telefon bimbit, kira-kira mengesahkan anggaran pra-wabak sebanyak 25 hingga 30 juta kedatangan setahun, kata Michele Zuin, pegawai ekonomi tertinggi bandar itu. Itu termasuk pelawat harian dan tetamu malam.

Tetapi Zuin berkata data itu tidak lengkap. “Jelas kita akan mendapat data lebih boleh dipercayai daripada sumbangan” yang dibayar oleh pelawat harian, katanya.

Venturini berkata bandar itu tertekan apabila bilangan pelawat harian mencecah 30,000 hingga 40,000. Laluannya yang sempit dipenuhi orang dan bot teksi penuh, menjadikan sukar bagi penduduk untuk menjalankan urusan mereka.

Bukan semua penduduk yakin dengan keberkesanan sistem baharu dalam menggalakkan pelancongan besar-besaran. Ada yang berkata lebih perlu diberi perhatian untuk meningkatkan penduduk dan perkhidmatan yang mereka perlukan.

Venice tahun lepas melepasi tanda penting apabila bilangan katil pelancong melebihi buat kali pertama bilangan penduduk rasmi, kini kurang daripada 50,000 di pusat bersejarah dengan terusan menawan hati.

“Menggenakan tiket untuk memasuki sebuah bandar tidak akan mengurangkan walaupun satu unit sahaja bilangan pengunjung yang datang,’’ kata aktivis Tommaso Cacciari yang menganjurkan protes Khamis terhadap langkah itu.

“Anda membayar tiket untuk menaiki metro, untuk pergi ke muzium, taman hiburan; anda tidak membayar tiket untuk memasuki sebuah bandar. Ini ialah langkah simbolik terakhir projek idea pentadbiran bandar ini untuk mengusir penduduk keluar daripada Venice,” katanya.

Venturini berkata kira-kira 6,000 orang sudah membayar untuk memuat turun kod QR, dan pegawai menjangka kedatangan pelawat harian membayar Khamis akan mencecah 10,000.

Lebih 70,000 orang lain telah memuat turun kod QR menunjukkan pengecualian, termasuk untuk bekerja di Venice atau sebagai penduduk wilayah Veneto. Orang yang menginap di hotel di Venice, termasuk di daerah daratan seperti Marghera atau Mestre, seharusnya mendapat kod QR mengesahkan penginapan, yang termasuk cukai hotel.

menyatakan minat terhadap program percubaan Venice daripada tempat-tempat lain yang menderita pelancongan besar-besaran, termasuk bandar seni Itali lain dan bandar di luar negara seperti Barcelona dan Amsterdam.

Marina Rodino, yang tinggal di Venice selama 30 tahun, menentang rancangan baharu itu. Dia mengedar pasport palsu “EU” untuk “Venice, Bandar Terbuka,” menekankan ironi sistem baharu itu, dan mencabar asas undang-undangnya dengan rujukan daripada perlembagaan Itali menjamin hak rakyatnya untuk “bergerak atau menetap bebas di mana-mana bahagian wilayah kebangsaan.”

Rodino telah melihat kedai dagingnya ditutup dan keluarga meninggalkan kawasan berhampiran Jambatan Rialto terkenalnya. Tetapi dia berkata keperluan masuk baharu itu masih akan membenarkan orang muda melimpah ke bandar pada waktu malam untuk perhimpunan yang sering berisik.

“Ini bukan oasis semula jadi. Ini bukan muzium. Ia bukan Pompeii,” katanya. “Ini ialah bandar, di mana kami perlu berjuang supaya rumah didiami oleh keluarga, dan kedai dibuka semula. Itulah yang akan menentang pelancongan liar ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.