Presiden Iran tidak menyebut serangan Israel walaupun mengancam untuk memusnahkan sepenuhnya

(SeaPRwire) –   sedang mengurangkan serangan Israel terhadap negara mereka, walaupun sebelum ini menjanjikan perang sepenuhnya sekiranya berlaku “serangan terkecil”.

Semasa ucapan Jumaat, Presiden Ebrahim Raisi tidak menyebut serangan dilancarkan terhadap kawasan Isfahan di Iran awal hari yang sama.

Sebaliknya, Raisi memberi tumpuan untuk membenarkan serangan ofensif Iran sendiri.

“Operasi Janji Sejati membawa kepada kuasa, kesatuan dan kohesi dalam negara,” kata Raisi dalam ucapannya, mengikut terjemahan daripada Iran International English. “Hari ini, semua kumpulan politik dan faksi percaya bahawa tindak balas ini perlu dan satu kehormatan besar bagi negara.”

Operasi Janji Sejati ialah kod nama untuk pelancaran roket dan drone Iran terhadap Israel yang berlaku pada hari Sabtu minggu lepas.

Iran peluru berpandu dan drone ke atas Israel pada hari Sabtu sebagai tindak balas kepada serangan kelihatan terhadap kompleks kedutaan Iran di Syria pada 1 April yang mengorbankan 12 orang, termasuk dua jeneral Iran. Ia merupakan serangan tentera Iran langsung pertama ke atas Israel.

Israel, dengan bantuan dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Jordan jiran dan negara-negara lain, berjaya dan drone yang dilancarkan Iran. Israel memegang kejayaan 99%, melalui penggunaan sistem Iron Dome dan David’s Sling mereka.

Berikutan pelancaran Iran, Raisi berkata serangan itu terhad kepada satu – dan jika Iran dicetuskan untuk melancarkan serangan lebih besar, “tiada apa-apa akan tinggal daripada rejim Zionis,” lapor agensi berita rasmi IRNA.

Keputusan pemimpin tertinggi Iran untuk tidak menangani serangan balasan Israel menunjukkan jurang drastik antara retorik sebelumnya dan sikap negara itu ke hadapan.

Israel dan Iran telah menjalankan perang bayangan selama dekad, dengan perang mencapai kemuncak dalam beberapa bulan terakhir apabila Iran telah yang melancarkan serangan teroris paling membunuh dalam sejarah Israel pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.