Hamas menghantar delegasi ke Mesir untuk perbincangan gencatan senjata lanjutan dalam tanda kemajuan terbaru

(SeaPRwire) –   Hamas mengatakan pada Khamis bahawa ia akan menghantar delegasi ke Mesir untuk perbincangan gencatan senjata lanjutan, tanda kemajuan baru dalam usaha oleh pengantara antarabangsa untuk menghasilkan persetujuan antara Israel dan kumpulan militan untuk mengakhiri perang.

Selepas berbulan-bulan rundingan bermula dan berhenti, usaha gencatan senjata kini mencapai tahap kritikal, dengan pengantara Mesir dan Amerika melaporkan tanda-tanda kompromi beberapa hari lalu. Tetapi peluang persetujuan masih terlibat dengan soalan kunci sama ada Israel akan menerima pengakhiran perang tanpa mencapai matlamatnya untuk memusnahkan Hamas.

Taraf rundingan gencatan senjata ditonjolkan dalam laporan PBB baru yang menyatakan jika perang Israel-Hamas berakhir hari ini, ia masih akan mengambil masa sehingga 2040 untuk membina semula semua rumah yang musnah akibat hampir tujuh bulan pengeboman Israel dan serangan darat di Gaza. Ia memberi amaran bahawa impak kerosakan ke atas ekonomi akan mengundurkan pembangunan selama beberapa generasi dan akan semakin buruk dengan setiap bulan pertempuran berterusan.

Cadangan yang diletakkan oleh pengantara Amerika dan Mesir kepada Hamas -– kelihatannya dengan penerimaan Israel — menetapkan proses tiga peringkat yang akan membawa gencatan senjata segera selama enam minggu dan pembebasan sebahagian tawanan Israel, tetapi juga rundingan mengenai “keadaan tenang kekal” yang merangkumi penarikan Israel sebahagian daripada Gaza, mengikut pegawai Mesir. Hamas menuntut jaminan penarikan penuh Israel dan pengakhiran sepenuhnya kepada perang.

Pegawai Hamas telah mengeluarkan isyarat bercampur-campur mengenai cadangan itu beberapa hari lalu. Tetapi pada Khamis, pemimpin tertingginya, Ismail Haniyeh, berkata dalam kenyataan bahawa beliau telah berbual dengan ketua perisikan Mesir dan “menekankan semangat positif gerakan dalam mempelajari cadangan gencatan senjata.”

Kenyataan itu menyatakan bahawa rundingan Hamas akan bepergian ke Kaherah “untuk melengkapkan perbincangan berterusan dengan tujuan bekerja ke hadapan untuk persetujuan.” Haniyeh berkata beliau juga telah berbual dengan perdana menteri Qatar, pengantara utama proses itu.

Para pengantara berharap persetujuan itu akan mengakhiri konflik yang telah meragut nyawa lebih 34,000 orang Palestin, menurut pegawai kesihatan tempatan, menyebabkan kemusnahan meluas dan menyelubungi wilayah itu dalam krisis kemanusiaan. Mereka juga berharap persetujuan akan mengelakkan serangan Israel ke atas Rafah, di mana lebih separuh daripada 2.3 juta orang penduduk Gaza telah mencari perlindungan selepas melarikan diri dari zon pertempuran di tempat lain di wilayah itu.

Jika Israel bersetuju untuk mengakhiri perang sebagai balasan untuk pembebasan tawanan penuh, ia akan menjadi perubahan besar. Sejak serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengejutkan Israel, pemimpin-pemimpinnya berjanji tidak akan berhenti meletupkan dan menyerang darat sehingga kumpulan militan itu dimusnahkan. Mereka juga menyatakan bahawa Israel perlu mengekalkan kehadiran tentera di Gaza dan kawalan keselamatan selepas perang untuk memastikan Hamas tidak membina semula.

Secara awam sekurang-kurangnya, terus menegaskan bahawa hanya pengakhiran itu sahaja yang boleh diterima.

Beliau telah bersumpah bahawa walaupun gencatan senjata dicapai, Israel akan akhirnya menyerang Rafah, yang beliau katakan ialah kubu terakhir Hamas di Gaza. Beliau mengulangi tekadnya untuk berbuat demikian dalam perbualan Rabu dengan , yang berada di Israel dalam lawatan serantau untuk mendorong persetujuan melalui.

Nasib persetujuan segera bergantung kepada sama ada Hamas akan menerima ketidakpastian mengenai fasa akhir untuk membawa rehat enam minggu awal – dan sekurang-kurangnya menangguhkan apa yang ditakuti akan menjadi serangan yang menghancurkan ke atas Rafah.

Mesir telah secara peribadi menjamin Hamas bahawa persetujuan akan bermakna pengakhiran sepenuhnya kepada perang. Tetapi pegawai Mesir berkata Hamas menyatakan bahawa bahasa teks itu terlalu kabur dan mahu ia menyatakan penarikan penuh Israel dari seluruh Gaza. Pegawai itu berbual atas syarat anonim untuk membincangkan perbincangan dalaman.

Walau bagaimanapun, pada malam Rabu, gambaran itu kurang positif apabila Osama Hamdan, pegawai kanan Hamas, menyatakan keraguan, dengan berkata kedudukan awal kumpulan itu “negatif”. Berkata kepada Al-Manar TV Hezbollah, beliau berkata rundingan masih berterusan tetapi akan berhenti jika Israel menyerang Rafah.

Blinken meningkatkan tekanan ke atas Hamas untuk menerima, dengan berkata Israel telah membuat “pengorbanan penting”.

“Tidak ada masa untuk berbargaining lebih lanjut. Persetujuan itu ada,” kata Blinken Rabu sebelum meninggalkan untuk Amerika Syarikat.

Serangan udara Israel, sementara itu, membunuh sekurang-kurangnya lima orang, termasuk kanak-kanak, di Deir al-Balah di pusat Gaza. Mayat-mayat dilihat dan dihitung oleh wartawan Agensi Berita Associated Press di hospital.

Perang meletus pada 7 Oktober apabila militan Hamas memecah masuk ke selatan Israel dan membunuh lebih 1,200 orang, kebanyakannya orang Israel, mengambil kira-kira 250 orang sebagai tebusan, beberapa dibebaskan semasa gencatan senjata pada November.

Perang Israel-Hamas dipicu oleh serbuan 7 Oktober ke selatan Israel di mana militan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik kira-kira 250 tebusan. Hamas dipercayai masih menahan kira-kira 100 tebusan dan mayat lebih 30 orang lain.

Sejak itu, kempen Israel di Gaza telah menyebabkan kemusnahan meluas dan bencana kemanusiaan, dengan beratus-ratus ribu orang Palestin di utara Gaza berhadapan kelaparan segera, menurut PBB. Lebih 80% penduduk telah dipaksa keluar dari rumah mereka.

“Asas produktif ekonomi telah musnah” dan kemiskinan meningkat dengan mendadak di kalangan orang Palestin, menurut laporan yang dikeluarkan Khamis oleh Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial untuk Asia Barat.

Ia menyatakan bahawa pada 2024, ekonomi Palestin keseluruhannya -– termasuk Gaza dan Tebing Barat -– telah mengecut sehingga 25.8%. Jika perang berterusan, kerugian akan mencapai “mengejutkan” 29% menjelang Julai, katanya. Ekonomi Tebing Barat terjejas oleh keputusan Israel untuk membatalkan permit kerja untuk puluhan ribu pekerja yang bergantung pada pekerjaan di dalam Israel.

“Angka-angka baharu ini memberi amaran bahawa penderitaan di Gaza tidak akan berakhir apabila perang berakhir,” kata pentadbir UNDP Achim Steiner. Beliau memberi amaran tentang “krisis pembangunan serius yang membahayakan masa depan generasi akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.