Rusia mengusir atase pertahanan British sebagai tindak balas balas

(SeaPRwire) –   Rusia pada Khamis mengisytiharkan pegawai pertahanan Britain persona non grata dan memberi diplomat itu masa seminggu untuk meninggalkan negara itu sebagai tindak balas kepada keputusan London untuk mengusir pegawai pertahanan Rusia awal bulan ini atas tuduhan mengintip.

menyatakan dalam kenyataan bahawa ia memanggil wakil Kedutaan Britain di Moscow pada Khamis untuk menyatakan “bantahan kuat berhubung keputusan yang tidak bersahabat dan tidak berasas” untuk mengusir pegawai pertahanan Rusia dari London. “Kami menekankan bahawa kami menganggap langkah ini sebagai tindakan bermotif politik jelas berunsur rasis terhadap Rusia, yang menyebabkan kerosakan tidak boleh diperbaiki kepada hubungan bilateral,” kenyataan itu membaca.

Britain pada 8 Mei mengumumkan beberapa langkah untuk menyasarkan operasi mengumpul maklumat perisikan Moscow di UK. Ini termasuk keputusan untuk mengusir Maxim Elovik, seorang kolonel Rusia yang kerajaan Britain istilahkan sebagai “pegawai perisikan tentera tidak diisytiharkan,” membatalkan status diplomatik beberapa harta milik Rusia kerana dipercayai telah digunakan untuk tujuan perisikan, dan meletakkan sekatan baru ke atas visa diplomatik Rusia dan lawatan.

Kerajaan berkata tindakan itu mengikuti kes jenayah di London mendakwa pengintipan dan sabotaj oleh orang yang bertindak bagi pihak Rusia.

Ia juga merujuk dakwaan bahawa kerajaan Rusia merancang sabotaj di Jerman dan Poland dan menjalankan pengintipan di Bulgaria dan Itali, bersama-sama aktiviti siber dan penyebaran maklumat palsu, pelanggaran ruang udara dan gangguan isyarat GPS untuk menghalang lalu lintas udara awam.

Sebagai tindak balas, Kementerian Luar Negeri Rusia pada Khamis mengumumkan pengusiran pegawai pertahanan Britain Adrian Coghill, dan berjanji “langkah balasan lanjut.”

UK telah mempunyai hubungan tidak selesa dengan Rusia selama bertahun-tahun, menuduh ejennya membunuh sasaran dan pengintipan, termasuk serangan siber bertujuan kepada ahli parlimen Britain dan membocorkan dan memperkuat maklumat sensitif untuk menyokong kepentingan Rusia. Selepas Rusia menghantar , Britain juga telah mengenakan sanksi kepada ratusan orang kaya Rusia dan bergerak untuk mengetatkan pengharaman wang pencucian melalui pasaran hartanah dan kewangan London.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.