Letupan ranjau membunuh 1, cedera 18 di barat daya Pakistan

(SeaPRwire) –   Dua letupan periuk api membunuh seorang dan mencederakan sekurang-kurangnya 18 pada Khamis di , kata seorang pegawai polis.

Periuk api pertama meletup apabila sebuah trak sedang melalui sebuah lembah di daerah kaya arang batu Duki di wilayah Baluchistan. Periuk api kedua meletup apabila pegawai-pegawai penentang keganasan dan orang awam sedang menyiasat tapak letupan pertama, kata pegawai polis daerah Asif Haleem.

Tiada siapa yang segera mengaku bertanggungjawab atas letupan itu. Tetapi Baluch sebelum ini telah menyerang anggota keselamatan atau infrastruktur di barat daya.

Mereka pada mulanya mahu perkongsian sumber wilayah yang lebih besar, tetapi kemudian memulakan pemberontakan untuk kemerdekaan daripada kerajaan pusat.

Juga pada Khamis, satu institut pemikiran berpangkalan di Islamabad menyatakan bahawa serangan militan membunuh 70 orang di seluruh negara pada bulan April, kebanyakannya di wilayah Khyber Pakhtunkhwa barat laut.

Institut Pakistan untuk Kajian Konflik dan Keselamatan juga menyatakan negara itu mengalami 323 serangan militan dalam empat bulan pertama tahun ini, mengakibatkan 324 kematian.

Insiden sedemikian jarang berlaku di wilayah Punjab timur, tetapi polis berkata militan dari kumpulan haram bertanggungjawab atas insiden di bandar Lahore dalam 10 hari lepas.

Inspektor Jeneral Punjab Usman Anwar menyeru orang ramai melaporkan sebarang aktiviti mencurigakan.

Laporan yang dikeluarkan pada Januari oleh institut pemikiran lain, Pak Institute for Peace Studies, menyatakan terdapat 306 serangan tahun lepas, membunuh 693 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.