Pertikaian jersi bolasepak antara kelab Algeria dan Maghribi mengenai Sahara Barat pergi ke mahkamah sukan

(SeaPRwire) –   Pertikaian sukan bola sepak antara Algeria dan kelab-kelab Morocco mengenai peta Wilayah Barat Sahara akan diputuskan di mahkamah sukan.

Mahkamah itu mengatakan pada Khamis bahawa kedua-dua pihak “sedang bertukar-tukar penyampaian bertulis” dan tidak menetapkan jadual untuk melantik panel hakim dan menetapkan tarikh untuk perbicaraan.

Persatuan bola sepak Algeria dan kelab USM Alger dari Algiers mencabar keputusan Konfederasi Bola Sepak Afrika untuk membenarkan kelab Morocco RS Berkane memakai seragam pasukan yang termasuk wilayah dipertikaikan pada peta Morocco.

Pertikaian itu sudah mempengaruhi perlawanan separuh akhir CAF Confederation Cup kedua-dua pasukan, di mana USM Alger adalah juara bertahan. Tiada perlawanan separuh akhir yang dijadualkan pada 21 April dan 28 April berlangsung dan kedua-duanya dianugerahkan oleh CAF sebagai kemenangan 3-0 kepada Berkane.

Berkane dijadualkan melawan perlawanan timbal balik akhir pada 12 Mei dan 19 Mei – menentang Zamalek dari Mesir – dan mahkamah itu tidak menunjukkan pada Khamis sama ada rayuan Algeria akan diputuskan sebelum perlawanan itu.

Wilayah Barat Sahara adalah bekas jajahan Sepanyol yang diilhakkan oleh Morocco pada 1975. PBB mengatur gencatan senjata antara Morocco dan Barisan Polisario yang pro-kemerdekaan, yang disokong oleh Algeria, yang berlangsung sehingga empat tahun lalu.

Algeria memutuskan hubungan diplomatik dengan Morocco pada 2021.

Undang-undang bola sepak menyatakan bahawa “peralatan tidak boleh mempunyai slogan politik, keagamaan atau peribadi, kenyataan atau imej.”

Berkane tiba untuk perlawanan pada 21 April di Algiers dan seragam pasukannya dirampas di lapangan terbang oleh pihak berkuasa Algeria.

CAF menolak permintaan Algeria untuk melarang baju dan, selepas Berkane enggan memakai baju ganti yang disediakan oleh USM Alger, perlawanan itu tidak berlangsung. CAF memutuskan kelab Algeria melanggar peraturan pertandingan dan Berkane dianugerahkan kemenangan 3-0 secara lalai.

Rayuan segera oleh Algeria untuk menangguhkan keputusan CAF mengenai baju itu ditolak minggu lalu oleh mahkamah sukan di Lausanne.

Pada 28 April, USM Alger pergi ke stadium Berkane untuk perlawanan kedua tetapi enggan bermain jika tuan rumah memakai baju dengan peta. CAF menganugerahkan kemenangan lalai kedua kepada Berkane.

Rayuan penuh dalam kes ini kini dibawa terhadap CAF, persatuan bola sepak Morocco dan Berkane. Salah seorang pegawai paling berpengaruh CAF, anggota Majlis FIFA Fouzi Lekjaa, adalah presiden persatuan bola sepak Morocco dan bekas presiden kelab Berkane.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.