Polis UK kata, rangkaian penipuan siber curi data peribadi daripada ribuan orang

(SeaPRwire) –   Sebuah laman web yang membenarkan penipuan siber antarabangsa untuk menipu sehingga 70,000 mangsa British untuk mendedahkan maklumat peribadi seperti butiran akaun bank dan kata laluan telah disusup masuk dan diganggu, polis London mengumumkan Khamis.

Polis berkata mereka merampas laman LabHost, yang membolehkan lebih daripada 2,000 penjenayah mencipta laman phishing yang mendapatkan mangsa untuk mendedahkan 480,000 nombor kad bank dan 64,000 nombor PIN.

Pihak berkuasa undang-undang di dalam dan luar negara menangkap 37 orang sejak Ahad, dan 800 lagi diberitahu bahawa polis mengetahui identiti mereka. Ramai lagi sedang disiasat.

Laman web itu ditubuhkan pada 2021 untuk membayar yuran bulanan untuk mencipta laman web palsu yang kelihatan seperti bank, agensi kesihatan atau perkhidmatan pos yang sah tetapi direka untuk mencuri maklumat peribadi pengguna.

Laman web itu menyediakan templat dan tutorial bagaimana untuk pengguna kurang mahir teknologi untuk menggunakan profil 170 syarikat untuk menetapkan beberapa 40,000 laman scam.

Tutorial itu berakhir dengan suara robot yang berkata: “Stay safe and good spamming.”

Polis telah memberitahu sehingga 25,000 mangsa UK bahawa data mereka telah didedahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.