Yunani memperkuat pasukan pemadam kebakaran untuk menangani risiko haba negara yang semakin meningkat

(SeaPRwire) –   Melepasi batu-batu bukit yang hangus di barat Athens, Lt. Kol. Bomba Ioannis Kolovos menyediakan krew elit bombernya yang bersedia di dalam helikopter.

Kumpulan 10 anggota dari Unit Operasi Khas Hutan Liar 1 dilengkapi dengan alat yang diperlukan untuk mengawal kebakaran: chainsaw, rake khusus, alat pengukur cuaca, tablet komputer dan obor yang membakar laluan kebakaran ke dalam bukit.

Musim kebakaran Greece secara rasmi bermula pada 1 Mei, tetapi puluhan kebakaran sudah dipadamkan sejak bulan lalu selepas suhu mencecah 86 darjah Fahrenheit pada akhir Mac – jauh lebih tinggi berbanding peningkatan suhu yang dicatat dalam dekad lepas.

“Sebenarnya sudah musim panas bagi kami,” kata Kolovos kepada The Associated Press semasa latihan terkini. “Kebenarannya ialah musim kebakaran telah bermula lebih awal dan dipanjangkan selama lima tahun terakhir.”

Tahun ini, Greece akan menggandakan bilangan bomber dalam unit khas kepada kira-kira 1,300 orang, dan mengambil taktik dari Amerika Syarikat untuk cuba mengalahkan kebakaran dengan unit udara yang dipercepatkan untuk membina laluan di jangkaan laluan api.

Anggota krew termasuk pakar hutan dan bomber yang mempunyai pelbagai kemahiran, kebanyakannya dibangunkan melalui latihan bersama rakan sekerja di Perancis, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

“Kami boleh meletakkan diri kami di lokasi yang optimal yang mungkin sukar dicapai dengan jalan kaki dan melaksanakan pemadaman kebakaran menggunakan pelbagai kaedah khusus,” kata Bomber Dimitris “Jim” Priftis semasa membantu peserta latihan di kawasan berhampiran ibu negara yang dilanda kebakaran hutan musim panas 2023.

“Menggunakan air bukan lagi senjata utama kami terhadap kebakaran, alat kami adalah senjata,” katanya. “Kami mengambil pendekatan yang lebih saintifik terhadap kebakaran, mengukur kelembapan, angin – ia adalah kaedah yang lebih dirancang.”

Kebanyakannya dibiayai oleh Kesatuan Eropah, Greece telah melancarkan program $2.3 bilion untuk menyeluruhkan keupayaan tindak balas bencana, memesan pesawat penyemburan air baru, drone, trak bomba, kemudahan latihan, dan rangkaian sensor untuk mengesan tanda awal asap dan banjir awal.

Tetapi peralatan baru itu tidak akan mula tiba sehingga 2025. Pihak berkuasa Greece menggandakan latihan dan kaedah pemadaman baru, dengan musim yang lebih sukar dijangka tahun ini.

Kebakaran membakar kawasan dianggarkan 1,750 kilometer persegi (675 batu persegi) tahun lepas, termasuk kebakaran di utara Greece yang merupakan kebakaran hutan terburuk pernah direkodkan di Kesatuan Eropah.

Berangin dan bergunung-ganang dengan pulau-pulau sukar capai, Greece menghadapi cabaran tahunan yang sukar dalam mempertahankan pelbagai penempatan bandar yang bertindih dengan kawasan berhutan berisiko kebakaran.

Ia juga semakin panas: Musim sejuk lepas merupakan yang paling panas sejak rekod moden bermula pada tahun 1960, menurut Pemerhatian Kebangsaan Athens, yang menganalisis data satelit Kesatuan Eropah. Enam musim sejuk Greece paling panas dalam rekod berlaku dalam dasawarsa terakhir.

Ini berlatar belakang data baharu menunjukkan benua Eropah ialah benua paling cepat memanas di dunia, suhunya meningkat pada kadar kira-kira dua kali purata global.

Berdiri di pusat kawalan tindak balas bencana utama di Athens, Vassilis Kikilias, menteri untuk krisis iklim dan perlindungan awam, menyatakan pihak berkuasa menjangkakan keadaan tahunan akan semakin buruk.

“Ia akan menjadi musim kebakaran yang sangat sukar, musim panas yang sangat sukar,” kata Kikilias, bekas pemain bola keranjang profesional berbadan besar, kepada AP dalam temu bual. “Kami menghadapi krisis iklim secara terus-terang.”

Sepanjang bulan April, bomber meningkatkan latihan dan kaedah baru, menggunakan kemudahan baru seperti Fire Dragon, trailer $1.3 juta yang digunakan untuk menyimulasikan dalamannya sebuah bangunan terbakar. Krew bomber dengan peralatan perlindungan berat dan silinder oksigen menggunakannya untuk melatih teknik dan penyelamatan berhampiran.

Berhampiran, anggota Bomba dan peserta latihan merayau melalui labirin berjaring dalam kegelapan untuk melatih bekerja dalam ruang terhad.

Peserta dalam pakaian penuh dahulu bersenam di mesin berjalan dan mesin gim lain, kemudian merayau melalui labirin apabila lampu kilat, asap dan bunyi berisik ditambah untuk mengelirukan mereka.

“Labirin pemadaman api membantu bomber dalam persekitaran gelap, di tempat tidak dikenali, dalam kehadiran api, untuk memasuki kawasan, mungkin menjalankan penyelamatan dan mencari jalan keluar,” kata Lt. Kol. Bomba Vrasidas Grafakos, komander pusat latihan.

“Ia untuk melatih mereka secara berkesan untuk api bangunan, aktiviti barisan hadapan.”

Renieri Chrysoula, pencen, antara mereka yang kehilangan rumah dalam kebakaran 2023 yang melalap hutan di pulau Rhodes, timur laut Greece, dan kawasan barat Athens.

Renieri melawat rumahnya yang hangus minggu lepas. Semasa berjalan melalui bilik-bilik yang hitam, beliau menerangkan bagaimana keluarganya merasa tidak berdaya apabila api menghampiri memotong bekalan kuasa dan air sebelum api mengambil alih rumah. “Tiada yang membantu kami dan semuanya terbakar. Semuanya hilang.”

Beliau berkata beliau berharap peralatan dan kaedah baru Bomba mungkin membuat perbezaan kepada orang lain.

“Saya berharap itu akan berlaku, banyak rumah boleh diselamatkan,” katanya. “Kami berharap, kerana musim panas akan datang sekali lagi dan penderitaan akan bermula.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.